2024. április 26., péntek

Egy halk emberi hang

Megemlékezés Újvidéken

Hetvenhárom évvel ezelőtt hurcolták el Újvidékről és Bácskából a zsidókat a haláltárborokba, legtöbbjüket Auschwitzba.

Igor Mirović tartományi kormányfő elhelyezi a kegyelet virágait (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović tartományi kormányfő elhelyezi a kegyelet virágait (Fotó: Ótos András)

Az ez alkalomból rendezett tegnapi megemlékezésen részt vett Igor Mirović tartományi kormányfő, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, továbbá Isak Asiel szerbiai főrabbi, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, valamint az izraeli nagykövetség és számos vajdasági zsidó hitközség képviselői. A megemlékezést követően Az újvidéki zsidók történelmének első 100 éve címmel kiállítás nyílt, majd a jelenlevők elhelyezték a kegyelet virágait a zsinagógánál található emléktábla előtt.
– Ez egy rendkívül szomorú nap nemcsak Újvidék, hanem Vajdaság, Szerbia, illetve Magyarország történetében is, hiszen ezen a napon hurcolták el az újvidéki zsidóság színe-javát. Meggyőződésem, hogy az ő emléküket minden körülmények között erkölcsi kötelességünk ápolni. Minden évben, amikor meghívást kapok április 26-ára Újvidékre, nagy megtiszteltetésnek veszem, és természetesen mindig eljövök, hogy megemlékezzek a második világháború ártatlan áldozatairól – mondta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.
Isak Asiel szerbiai főrabbi a beszédében rámutatott arra, hogy a második világháborúban elkövetett szörnyűségeket csupán egy halk emberi hanggal is meg lehetett volna állítani.
Igor Mirović tartományi kormányfő elmondta, hogy az összejövetel célja nemcsak a megemlékezés, hanem egyfajta figyelmeztetés arra, hogy mindig válaszolnunk, reagálnunk kell egy olyan szörnyűséges tettre, amelynek módosult vagy akár apró megnyilvánulási formái is annak megismétlődésére utalhatnak.
– Újvidék, Vajdaság nemzeti közösségeinek tagjai abban a hitben és meggyőződésben élnek egymás mellett – ahogyan azt a szerbiai főrabbi mondta –, hogy mindig is ott lesz bennük az a bizonyos halk emberi hang, amely emlékeztet bennünket erre az időszakra. Mindannyiunk kötelessége odafigyelni az igazságtalanságra – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.
Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is elmondta, hogy ez a nap nem csupán a megemlékezésről szól, hanem óvatosságra int, hogy ilyen dolgok többé nem ismétlődhetnek meg.
– Ezt az éber figyelmet éppen az elhurcolt áldozatok ellen elkövetett tettekkel alapozták meg. Fontos kiemelni, hogy ez Újvidék felszabadítása előtt néhány hónappal történt, amikor már tudni lehetett, hogy a fasizmus és a nácizmus megbukik majd, az említett „halálgépezet” azonban tovább működött. Legyen ez mindannyiunk számára üzenet, különösen itt Újvidéken és Vajdaságban, ahol különböző nemzetek és kultúrák élnek egymás mellett, hogy az ilyesmi ellen ne csak tiltakozzunk, hanem akadályozzuk meg – hallottuk.