2024. május 9., csütörtök

Nagy az érdeklődés a szakmai átképzés iránt

A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság keretében működő újvidéki Oktatási Központban tizenegy új tanfolyamot indítanak, amelyekre mintegy hatszáz munkanélküli jelentkezett. Tegnap a központban Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár és Đurađ Milanović, a központ igazgatója köszöntötte a program résztvevőit.

Ivan Đoković beszél, mellette Đurađ Milanović ül (Fotó: Ótos András)

Ivan Đoković beszél, mellette Đurađ Milanović ül (Fotó: Ótos András)

– A titkárság nemcsak a központ pénzügyi támogatója, hanem közös erővel dolgozunk a programok, tanfolyamok kialakításában is. Az idén nagyobb hangsúlyt fektetünk az önfoglalkoztatás ösztönzésére, ezért a magánvállalkozók számára háromnapos képzést indítunk. A tanfolyamra jelentkezők elsajátíthatják a vállalatvezetést, a könyvelést, a számvitelt, valamint jogi és egyéb készségeket is szerezhetnek cégük sikeres működése érdekében – mondta Đoković. – Azok a pályázók, akik elvégezték a tanfolyamot az Oktatási Központban vagy más hasonló központok egyikében, előnyt élvezhetnek a támogatások elosztásakor. A másik fontos kritérium az egyéni beszélgetések a pályázókkal, valamint a központ szakembereinek a véleménye – hangsúlyozta a titkár.

Szerbiában és a régióban az újvidéki egyike a legmodernebb oktatási központoknak, fő célja a foglalkoztatás növelése. Az aktuális gazdasági szükségletekhez igazítják a központban zajló képzéseket.

– Szakmai továbbképzésekkel és átképzésekkel próbálunk megfelelni a munkaerőpiac igényeinek. Új tanfolyamokat indítunk, többek között angol és német nyelvkurzust alap- és haladó fokon, manikűr-, pedikűr- és fodrásztanfolyamot – mondta a központ igazgatója. – A munkanélküliek jelentkezhetnek még gerontológiai ápoló, valamint hegesztőképzésre, és a munkagépek használatát is megtanulhatják. Már megkezdődtek a szakács- és szövőtanfolyamok is – tette hozzá Milanović.

A képzésekre bárki jelentkezhet, aki szerepel a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásában, mégpedig személyesen a központban, az Ipari utca 3. alatt, vagy a következő e-mail-címen: info@centar.edu.rs. A munkaközvetítő szolgálaton keresztül is lehet jelentkezni.