2024. április 27., szombat

Pancsován látogatható a Boldogasszony-kiállítás

A tárlat 55 kortárs képzőművész Szűz Mária-ábrázolását vonultatja fel
(Ótos András)*

(Ótos András)*

A pancsovai Nemzeti Múzeumban harmadik vajdasági helyszínére érkezett a Boldogasszony-kiállítás, amelyet a Forrás és a Kárpát-haza Galéria a Nemzetstratégiai Kutatóintézet segítségével hozott létre. A 2015 óta vándorló műalkotás-gyűjtemény 55 kortárs képzőművész – festő- és szobrászművészek – Szűz Mária-ábrázolását vonultatja fel.

Miroslav Birdin, a múzeum igazgatója, valamint Nemanja Rotar kultúráért felelős városi tanácstag köszöntője után a kiállítás megnyitóján Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Német László nagybecskereki megyéspüspök szólt a jelenlevőkhöz.

Tóth Norbert, a tárlat kurátora megnyitójában rámutatott, teljes és kerek világba nyújt betekintést a

Boldogasszony-kiállítás: „Ebben a világban egyszerre van jelen a magyarság mitikus időkben eredeztethető istenasszonya, a nemek világát életében meghaladó Szűz Mária, az istenszülő, aki példát mutat mindannyiunk előtt tisztes készülődésre, ráhagyatkozásra, életvezetésre. Az alkotók létrehozták azt a csodát, melyet természete szerint minden ember magában hordoz, de csak keveseknek adatik meg, hogy megteremtse a kapcsolatot ég és föld, természet és teremtő között, hogy megszülessen a szakrális alkotás, mely öröktől fogva a világ rendezőelvét hordozza, mely teremteni képes, az életet serkenti, őrzi, élteti, és képes, hitem szerint egyedüliként, a kultúrát létrehozni.” A kurátor szerint Mária személye közös kulturális azonossági pont, amely összekapcsolja a Kárpát-medencében élő szerbséget, magyarságot és más nemzeteket.

Hajnal Jenő kiemelte az esemény fontosságát, kiváltképp a húsvét időszakában. „Csodálatos érzés itt lenni és látni, hogy ennyien eljöttek. Egy Kárpát-medencei magyar ünnepként élhetjük meg húsvét előtt, hogy Pancsován ennyi magyar tekintette szívügyének ezt a kiállítást, és tette mindennapi életének részévé.” Az MNT elnöke kifejtette, szerbek, magyarok, szlovákok, ruszinok együtt találhatják meg a kiállításban a kereszténység üzenetét, Szűz Mária közvetítő személyén keresztül.

Német László örömét fejezte ki, hogy a kiállítás Bánátba is eljutott, majd hozzátette: „Mindig is úgy gondoltam, Mária az egyik leginkább inspiráló női személy a művészet minden formája számára. Érdekes látni a különböző alkotásokat, a legmodernebbtől a legvallásosabbig. Mária alakjának korszerű mondanivalója is van. Ő a fény, a boldogság, az öröm forrása, de ő az édesanya is, ezzel pedig rámutat a család fontosságára. A több mint ezeréves Magyarország történetében Mária mindig fontos szerepet játszott. Remélem, hogy a kiállítás segít mindenkinek a húsvétra való felkészülésben, és erőt ad lelki felfrissülésünkhöz, hogy fel tudjunk készülni hitünk legnagyobb titkára.”

A teljes Kárpát-medencét bejáró kiállítás Vajdaságban korábban Magyarkanizsán és Zentán volt megtekinthető, a pancsovai tárlat pedig április 25-éig látogatható.