2024. április 26., péntek

Művésztelep születik

Folytatódnak a Tanyaszínház kavillói székházának felújítási munkálatai

Nem csak a Tanyaszínház érdekeit szem előtt tartva, hanem a vajdasági magyar kulturális életet szem előtt tartva születik meg a fontos intézmény: a Tanyaszínház kavillói székháza, amely valójában egy művésztelepnek lett megálmodva. Ahogyan azt Magyar Attilától, a Tanyaszínház elnökétől megtudtuk, 2009-ben elkészültek a tervek, meg voltak a szükséges engedélyek is, 2012-ig pedig a munkálatoknak az egy ötöde készült el.

2016 novemberében, amikor Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke találkozott Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, szóba került egyéb intézmények támogatása mellett a Tanyaszínház támogatása is, így most a magyar állam 65 millió forintos támogatásából a tervek szerint a július 22-i tanyaszínházi előadás bemutatójáig teljesen megújul a 3200 négyzetméteren levő hét objektum.

– Idén negyven éves lesz a Tanyaszínház, és nagyon örülök, hogy a jubileumra a művésztelep is fel tud készülni. Itt található a múzeum-tájház, a művészek lakhelye, a vendégház, a konyha, a nézőtér, a hang- és fénytechnikai torony és a harangláb. Ha minden úgy alakul, ahogyan terveztük, és az idő is engedi, akkor a júliusi bemutatóig egy szép, látványos művésztelep készülhet el. Meg kellett várni a jó időt a külső építkezésekhez, úgyhogy jelenleg a kőműves munkálatok zajlanak. Mi tíz éve ebben az udvarban dolgozunk, a mesterek nem fognak zavarni bennünket, az előadás próbái itt zajlanak majd, és majd úgy alkalmazkodunk egymáshoz, hogy tudjunk egymás mellett dolgozni – mondta el Magyar Attila, aki hangsúlyozta, az elkészült művésztelep tartalmakkal fog bővülni – tíz község kellős közepén vagyunk, és már a tanyaszínházi előadások is bebizonyították, hogy ez a kavillói székház zarándokhelynek tűnik. Amikor felújul ez a központ, akkor amellett, hogy természetesen továbbra is mi leszünk ennek a művésztelepnek a házigazdái, táborokat, rendezvényeket lehet szervezni majd itt, otthont tudunk ezeknek is adni, a városi gyerekek is jöhetnek kirándulni, vagy akár egy fiatal pár is dönthet úgy, hogy a mi udvarunkban szeretne egybekelni.

A felújítási munkálatok egy része már elkészült

A felújítási munkálatok egy része már elkészült

A Tanyaszínház idei előadása Molière Képzeld beteg című darabja lesz, a produkció rendezője pedig Radoslav Milenković lesz. A csapat gerincét idén is a főiskolás hallhatók fogják képezni, most alakul a szereposztás, és néhány hét múlva kirajzolódik a vajdasági turné 25 állomása is. A vajdasági turné mellett a tervek szerint pedig Magyarországon is megmutatkozik a Tanyaszínház, a tárgyalások erről most folynak Zsámbékkal, Kispesttel és a budapesti Nemzeti Színházzal.

A kavillói bemutató július 22-én lesz, amelyet egész napos rendezvényre terveznek szoboravatással, harangavatással, az udvar felavatásával, vásárral, kiállítással, Lajkó Félix koncertjével és akár hajnalig tartó szórakozással.   

Az előadás idei főtámogatói a vajdasági önkormányzatok mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács.

Nyitókép: A felújítási munkálatok egy része már elkészült