2024. április 27., szombat

Zentán kezdetét vette a varázslat

A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjéről jelentjük
A Kosztolányi Dezső Gimnázium csapatának előadása

A Kosztolányi Dezső Gimnázium csapatának előadása

Pénteken reggel kezdetét vette a zentai Művelődési Házban a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője, melyet idén rendhagyó módon kétnaposra szerveztek a Középiskolások Művészeti Vetélkedője ötvenedik jubileumának még ünnepélyesebbé tételére.

– Aki a fiataloknak utat mutat, az lehetőséget nyújt a kibontakozásra és megteremti a jövő feltételeit. Mi is ezt szeretnénk biztosítani számotokra. E két napon a tehetség kerül a színpadra, együtt a kreativitással és a leleményességgel – nyitotta meg Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke a rendezvényt, egyúttal az MNT és a zentai községi önkormányzat nevében is sikeres szereplést kívánt a fellépő fiataloknak, a szervezőknek pedig további kitartást és sikeres munkát, megjegyezvén, hogy az eddig is színvonalas volt és Zenta városához méltó.

Az első nap első „félidejében” három színházi előadást és három kisfilmet tekinthettünk meg. A megnyitót követően a szabadkai Középiskolások Diákotthonának Arcok játéka című, némiképp eklektikus, a rituális színház felé is kacsingató, sok helyütt borzongató hangulatú színdarabjával vette kezdetét a versenyprogram. Ezt a Bolyai filmműhely két rövid és frappáns, valamint egy hosszabb és kevésbé meggyőző kisjátékfilmje követte. Ezután a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapatának Leonce és Léna című előadása következett – rengeteg energiával, pazar színházi megoldásokkal, nem kevés társadalomkritikával és provokatív jelenetekkel fűszerezve; ahogyan azt tőlük már megszokhattuk. Az ebédszünet előtt megnézhettünk még egy monodrámát is, Vaszary Gábor Bözsi című darabját Balley Ingrid bájos és kacajfakasztó előadásában.

Ezen a ponton látszott, hogy bár még csak most vesz igazán lendületet az idei KSZFV, a csupa fiatalokból álló, népes és lelkes közönség máris remekül érzi magát, és izgatottan várja a folytatást. Magunk is igyekeztünk vissza a nézőtérre, hogy lehetőleg egyetlen pillanatot se veszítsünk el a vetélkedőből – hiszen itt minden pillanat felér egy varázslattal!