2024. április 26., péntek

Kétszer több pályázó Magyarcsernyén

Lakossági fórum a hazai és az anyaországi támogatásokról

Bővültek a vajdasági gazdák pályázati lehetőségei tartományi és köztársasági szinten is. A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati köre pedig azt mutatja, hogy az anyaországi támogatás iránti érdeklődés is egyre nagyobb. Ezekről volt szó a péntek esti magyarcsernyei lakossági fórumon.

A bánáti Magyarcsernye községi székhely. Egykor négyezer lakosa volt, jelenleg mintegy ezren élnek a faluban. Az egyetlen megélhetési lehetőség a mezőgazdaság. Kormányos Lajos 35 hektáron gazdálkodik. Most pályázott először a Prosperitati Alapítványnál és lehetőséget kapott arra, hogy új traktort vásároljon. Elmondása szerint, próbálja fejleszteni a gazdaságát. Az idén vett először bérbe állami földet. A fia is együtt gazdálkodik vele. Ezért fontos a család számára a mezőgazdasági gépezet korszerűsítése, amit támogatás nélkül nem valósíthatott volna meg.

Nagy volt az érdeklődés a lakossági fórumon (kép: Kecskés István)

Nagy volt az érdeklődés a lakossági fórumon (kép: Kecskés István)

A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati köre iránt Vajdaság-szerte nagy volt az érdeklődés. Javult a projektumok minősége, aminek köszönve a pályázóknak a 95 százaléka támogatást nyert.

– Ez Magyarcsernyén nagyon jól érezhető és szemlélhető. Hiszen az elmúlt évben az első két körben összesen 27 nyertes pályázó volt és 15 millió dinár támogatás jutott ebbe a faluba. Most a harmadik körben, amelyet novemberben hirdettünk meg és január 31-éig lehetett pályázni, az 55 pályázó közül 54-en kaptak támogatást és 31,5 millió dinár jutott Magyarcsernyére – mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

A gazdák rendelkezésére párhuzamos fejlesztési lehetőségek állnak, amelyek mind köztársasági, mint tartományi szinten is növekedtek. Juhász Attila államtitkár elmondása szerint, a Mezőgazdasági Minisztérium 2017-es költségvetése 3,2 milliárddal nagyobb költségvetés. Ennek a legnagyobb része, szinte majdnem az egész összeg a vissza nem térintendő támogatásokra lesz átcsoportosítva. A vidékfejlesztésre, és ezekre az eszközökre tudnak pályázni a gazdák.

A kezdő gazdálkodók az idén először részesülnek tartományi támogatásban. Jobb helyzetbe akarják hozni a fiatal gazdálkodókat és a hölgyeket is. Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, hogy az idei évtől a gazdák előszámlával is tudnak pályázni a 200 ezer dinárt meghaladó befektetések esetén. Azt is kiemelte, hogy a negyven évnél fiatalabb gazdák nagyobb mértékű költség-visszatérítést kaphatnak és a hölgyeket is ugyanebben az előnyben részesítik.

Mint elhangzott, megnőtt a bizalom a Prosperitati Alapítvány pályázatai iránt, amelynek a célközössége ugyan a vajdasági magyar közösség, de senki sem hátráltatja a program akadálymentes megvalósítását. Az elszámolásokkal sincsen fennakadás. Joggal remélhető, hogy a támogatás 2018 után is folytatódik.