2024. április 26., péntek
Szófigyelő

Legkúlabb

Aki tudja, mi az, hogy kúl, annak nem kell külön magyarázni a legkúlabb szóalakot. Eredetije, az angol cool, afféle neologizmusnak számít, használata a második világháború után terjedt el a szlengben. Az egyébként `hűvös` értelmű szó eleinte a 'stílusos, csodálatos', később pedig a 'remek, kitűnő, nagyszerű, menő' jelentést vette fel a bizalmas szóhasználatban. A magyar beszélők is élnek olykor vele, különösen felsőfokú alakjával.

Elsősorban személyre vonatkoztatják a legkúlabb szót: Mi simán jelölnénk az év legkúlabb apja címre azt a férfit, aki nemrég úgy döntött: a karjára varratja most 21 éves lánya gyermekkori rajzát. – Most kiderül, hogy 2016-ban ki volt az 50 legkúlabb honfitársunk. – Áldott vagyok, amiért a fiam a legkúlabb gyerek, akit valaha láttam. – Számaikat hallva az ember leküzdhetetlen kényszert érez magában, hogy bekenje testét egy adag vattacukorral, meghemperegjen egy lavór aranyflitterben, majd nekivágjon az éjszakának, és felkutassa az univerzum „legkúlabb” partyarcainak szórakozóhelyét. – A Marvel-univerzum leglazább és legkúlabb szuperhősének ikonikus vörös-fekete bőrruhájából kilenc különböző darab készült. – Az Óriás Helyet tudni című klipje már csak azért is érdekes lehet, mert 2010 legkúlabb embere, Szimler Bálint rendezte. – Teljesen véletlenül Budapest hivatalosan is legkúlabb divatdiktátor párosával, Virág Anikóval ás Tóth Alival együtt lépünk be a helyre. – Csináltam most Szlankóval egy nanointerjút, amiből mindennél jobban kiviláglik, miért ő a legkúlabb a pályán.

Olykor helyet vagy szervezetet minősítenek a legkúlabbnak: Önök szerint mivel tölti a város egyik legkúlabb éttermének főszakácsa heti egy szabadnapját? – Peruban van jelenleg a világ legkúlabb hotele. – E holmikban nem lógnak ki a város legkúlabb szórakozóhelyeiről sem. – A Zöld Pardon még mindig a város egyik legkúlabb placca. – Stofi és Eto viszik az egyik legkúlabb 6 termes próbahelyet a belvárosban. – Önálló szettjében a legmenőbb, legdögösebb zenéket válogatja össze a világ legkúlabb klubjaiban, és mindenkit azonnal a táncparkettre parancsol. – A legkúlabb divatcég arca leszel, a legfelsőbb körökben forogsz.

Egyéb, többek között műalkotás is lehet legkúlabb: 1986. október másodikán mutatták be minden idők legmenőbb, legkúlabb, legvagányabb és leglazább magyar animációs filmjét. – Idén 60 éves a mozizás Balatonakaliban, a kertmozi pedig fél évszázados. Talán ezért is ünnepelnek a nyár egyik legkúlabb balatoni filmjével. – A stockholmi székhelyű Kate Boy duó csak ráerősít a sztereotípiára, hogy napjaink legkúlabb zenéi bizony Skandináviából érkeznek.