2024. április 27., szombat

Acélmagnóliák a zsinórpadláson

Színházi Világnap az Újvidéki Színházban – Hétfőn startol Vajdaság első internetes színházi portálja

1957-ben március 27-én tartották meg a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitóját. A Nemzetközi Színházi Intézet alig pár éven belül ezt a dátumot jelölte meg, hogy a Színház Világnapja legyen. A hagyomány ’61-ben indult útjára, „főszereplője” pedig a világnapi üzenet, amelyet minden évben egy-egy jeles színházi alkotó ír meg. Ezt a levelet azután a világ minden táján felolvassák az épp aznap esedékes előadások előtt. Ebben az évben a frissiben Oscar-jelölt színésznő, Isabelle Huppert (A zongoratanárnő és az Elle sztárja, aki rengeteget játszik színházban is) az, akire a választás esett.

„Én itt nem színésznőként szólalok meg, hanem mindazoknak a nevében, akiknek köszönhetően a színház tovább él. Ez a feladatunk és kötelességünk. Nem mi adunk életet a színháznak, hanem általa létezünk. A színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt” – írja a művésznő az idei levélben, és, amint szokás, felhívja a figyelmet arra, hogy a színház nem csak rendezőből és színészből áll. Azt írja, hisz „az írókban, fordítókban, világosítókban, az öltöztetőkben, a díszlettervezőkben és díszítőkben, színészekben, mindazokban, akik csinálják és akik nézik az előadást.”

Az Újvidéki Színház különleges programmal indítja a Színházi Világnappal kezdődő hetét, de korántsem fejezi be a programsorozatot már hétfőn. 27-én Isabelle Huppert szavai után egy igazi különlegességet tekinthet meg a nagyérdemű: Robert Harling filmről is ismerős Acélmagnóliák című drámáját hozza el a Vajdaság szívébe a Koperi Színház Szlovéniából, Katja Pegan rendezésében. A koperiek azonban nem mennek el: szerdán Kokan Mladenović rendezésében az ex-Yu éra egyik legnagyobb sikerű képregényének adaptációjával, az Alan Forddal folytatják vendégszereplésüket. A hét harmadik csúcspontja pedig a péntek este, amikor is Olivera Đorđević rendezésében a teátrum bemutatja Kiss Csaba A dög című drámáját, Krizsán Szilvia és Mészáros Árpád főszerepésével.

A Színházi Világnap tartogat még meglepetést: ezen a napon startol ugyanis Vajdaság első internetes színházi portálja, a Zsinórpadlás, amely arra hivatott, hogy a vajdasági magyar színházi híreket és kritikákat gyűjtse egy halomba és tegye mindenki számára hozzáférhetővé. Kritikák, hírek, interjúk, színes anyagok a színházak működéséről, színészekről, rendezőkről, szerzőkről. A portál egyelőre a vajdasági magyar színházak szellemi hozzájárulásával fog működni. A Zsinórpadlás elérhetősége hétfőn kerül nyilvánosságra – a színház szerelmesei figyeljék a színházak Facebook-profiljait!