2024. április 27., szombat

Májusban várható a jóváhagyás

A szabadkai középiskolák iratkozási tervei szerint idén ősszel is annyi osztály nyílik mint tavaly

Elkészültek az iskolák beiratkozási tervei a szeptemberben nyíló középiskolai szakokkal kapcsolatban, és bár a minisztérium jóváhagyása májusban várható, Iso Planićot, az igazgatók aktívájának elnökét, a szabadkai Politechnikai Iskola igazgatóját mégis megkértük, ismertesse a jelenlegi elképzeléseket a szabadkai középiskolákra vonatkozóan.

Magyar nyelven a Svetozar Marković Gimnáziumban a tervek szerint két osztály nyílik, egy természettudományi-matematikai és egy társadalmi-nyelvi szak, a Kosztolányi Dezső gimnáziumban három: egy angolos, egy németes osztály és egy általános szakirányú osztály.

A Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában az elképzelések szerint hároméves képzésben pincér-szakács szakirányú osztály nyílik, négyéves szakokon pedig közgazdász-technikus és turisztikai-technikus szakon nyílik egy-egy osztály magyarul.

Az Egészségügyi Középiskolában négyéves szakon két elsős osztály lesz a tervek szerint: egészségügyi nővér-technikus és egészségügyi nővér-nevelő. Hároméves szakon magyar nyelven egészségügyi ápolókat képeznek majd.

A Politechnikai Iskolában hároméves szakon első osztályt a leendő keramikusoknak és falfelület dekoratőröknek nyitnak, ez egy osztály lenne. Négyéves képzésen pedig építészeti-technikus és grafikai előkészítő-technikus szakon nyílik meg a tervek szerint egy-egy osztály a magyarul tanulók számára.

A Vegyészeti-technológiai Iskolában magyar első osztály lesz négyéves képzésben gyógyszeripari-technikus, élelmiszer-ipari technikus és szabásztechnikus szakon.

Az Ivan Sarić Műszaki Iskolában negyedik fokozaton osztályt nyitnának számítógépes vezérlési-technikus, mechatronikai-technikus, számítógép-elektrotechnikus, információs technológiák elektrotechnikusa és közútkezelői-technikus szakon.

Iso Planić elmondta, a tervek szerint a 2017/2018-as tanévben is annyi osztály nyílik, mint amennyi a 2016/2017-es tanévben nyílt. Hangsúlyozta, a szakok nyitásának tervezésénél fontos figyelembe venni a munkaerő-piaci igényeket, a vállalatok jelzéseit is, hogy milyen szakemberekre van szükség. Arról is beszélt, hogy a szakképzés terén felvetődött az iskolavezetők körében az az ötlet is, hogy az osztályokban a tanulók létszáma csökkenjen, a 30 helyett legyen kevesebb, mintegy 20 tanuló, mert a gyakorlati órákon így lehetne hatékonyabban foglalkozni a diákokkal, hogy elsajátítsák a szükséges ismereteket.

– A mi tapasztalatunk az, hogy azok a szakok a népszerűek, amelyek az új technológiákat alkalmazzák, a diákok és szülők is az ilyen szakokat preferálják, nálunk, a Politechnikai Iskolában ilyen például a grafikai előkészítő-technikus szak – mondta Iso Planić.