2024. április 26., péntek

A világ leggazdagabb asszonyai

A Forbes magazin legújabb adatai szerint a világ 2043 leggazdagabb embere között 227 nő van, 25-tel több, mint tavaly. Többnyire öröklés útján jutottak hatalmas vagyonukhoz, a cégbirodalmakat azonban sikeresen irányították és vitték tovább.

Egymás után másodszor is a francia Liliane Bettencourt a világ legvagyonosabb nője. Apja, Eugène Schueller a L’Oréal alapítója, így talán már sejthető, hogy honnan származik mesés gazdagsága. Becsült vagyona 39,5 milliárd dollár. Miután 1957-ben édesapja meghalt, ő lett az örököse a 27,5%-os L’Oréal- és a 26,4%-os Nestlé-részesedéseknek.

A második helyen áll Alice Walton, a Wal-Mart cégcsoport alapítójának, Sam Waltonnak a lánya. A Wal-Mart ma a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, vagyonának becsült összege nagyjából 33,8 milliárd dollár. Egy év alatt 1,5 milliárd dollárral lett gazdagabb.

A harmadik helyet Jacqueline Mars, az amerikai csokikirálynő tartja, akinek a vagyona nagyjából 27 milliárd dollár. Ő az unokája Frank C. Marsnak, a Mars Inc. alapítójának. Számtalan népszerű édesség köthető a cég nevéhez, az ő márkájuk a Twix, az M&M’s, a Bounty, a Maltesers és sok más finomság.

A negyedik helyet a Monacóban élő Maria Franca Fissolo foglalja el 25,2 milliárd dolláros vagyonával. Ő Michele Ferrero özvegye, egyben a Ferrero SpA tulajdonosa. Olyan kedvelt márkák köthetők a nevéhez mint a Nutella, a Kinder, a Ferrero Rocher és a Tic Tac.

Ötödik a német Susanne Klatten, neki most 20,4 milliárd dollárja van. Apja halála után megörökölte az Altana- és a BMW-részvényeket, és örökségét a lehető legokosabban használta fel.