2024. április 27., szombat

Hallgatói napok a jövő állatorvosai számára

Háromnapos szakmai szemináriumot tartott a Magyar Állatorvosok Világszervezete – A Magyar Nemzeti Tanács volt az esemény főtámogatója

A Magyar Állatorvosok Világszervezete (MÁVSZ) által szervezett hallgatói napokon a kishegyesi Kátai-tanyán 22 állatorvos hallgató vett részt, főként Vajdaságból, de érkeztek Magyarországról és Romániából is. Törőcsik Zsolt, a Magyar Állatorvosok Világszervezetének a vajdasági hallgatói képviselője arról számolt be lapunknak, hogy a vajdasági magyar állatorvostani hallgatók Belgrádban vagy Újvidéken tanulnak. A hallgatók nem anyanyelvükön tanulnak, viszont nagyon fontos, hogy magyarul is halljanak szakmai témákról, mondta el Törőcsik, majd hozzáfűzte, hogy az ilyen rendezvények az ismerkedésre és a kapcsolatteremtésre is nagyon jó lehetőséget kínálnak.

A hallgatói napok záróelőadása (Lakatos János felvétele)

A hallgatói napok záróelőadása (Lakatos János felvétele)

– A hallgatói napokat a MÁVSZ minden tavasszal megszervezi Szegeden, Tápén és Temesváron. Mivel nálunk is elég nagy számban vannak állatorvosi hallgatók, úgy gondoltuk, hogy az idei évben mi is megszervezzük. A rendezvény három napos volt, az első két napon 4-4 előadást tartottak, az utolsón pedig kettőt. Olyan témákkal foglalkoztunk, mint kisállattartás, szarvasmarha- és sertéstenyésztés, élelmiszer-higiénia, stb. Inkább a nagyobb haszonállatok tartásával foglalkoztunk, mivel felénk erre van igény. Főként itthoni előadóink voltak, de érkeztek Magyarországról is. Az előadók között volt Bajnóczi Pál Mohácsról, aki a vakcinakészítésről tartott előadást, Kis János a sertések járványügyi problémáiról beszélt, ami nagyon aktuális téma. Krajcsevics László Szegedről a kutyák fülgyulladásáról és a sebészeti megoldásokról tartott előadásokat. A hazai előadók közül itt volt Mária Pajić, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karáról, a Belgrádi Egyetemről pedig Becskei Zsolt érkezett. Mellettük több praktizáló állatorvos is tartott előadást, és érdekes témákról hallhattunk – mondta el a MÁVSZ hallgatói képviselője, aki úgy ítélte meg, hogy nagyon jól sikerültek a hallgatói napok, ahhoz képest, hogy első alkalommal szervezték meg. A rendezvénynek vélhetőleg lesz folytatása a jövő évben, de azt már más fogja szervezni, mert Törőcsik végzős hallgató, ezért hamarosan átadja posztját.

Az esemény létrejöttéhez segítséget nyújtott a csantavéri Farm Commerc és Kátai Géza, a Kátai-tanya tulajdonosa. A hallgatói napok fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács volt, és Hajnal Jenő, az MNT elnöke jelen volt a rendezvény záróünnepségén. A hallgatói napok kapcsán Hajnal elmondta, hogy több szempont miatt döntöttek úgy, hogy támogatják ezt a rendezvényt.

– Az MNT-nek figyelemmel kell kísérnie mindent, ami a vajdasági magyarsághoz kapcsolódik, és ahol tudunk, ott segítünk. A MÁVSZ vajdasági hallgatói tagozata keresett meg bennünket, hogy támogassuk őket. Ez konferencia az anyanyelven folyó szakképzésnek, felsőoktatási képzésnek egy olyan lehetőségét biztosítja, amire nekünk oda kell figyelnünk. Ezek a fiatalok nem anyanyelvükön fejezik be a felsőoktatási képzést, viszont a magyar terminológia fontos az emberekkel való kapcsolattartás és a közösségbe való beilleszkedés szempontjából. Úgy gondolom, hogy egy falusi közösségben nagyon fontos szerepet játszik az állatorvos – fogalmazott az MNT elnöke.