2024. április 26., péntek

Terrorellenes tanácskozást tart Washingtonban 68 ország külügyminisztere

Külügyminiszteri szintű nemzetközi konferenciát tartanak Washingtonban szerdán az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre szerveződött nemzetközi koalíció országai, Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.

Az amerikai kormányzat rendezte tanácskozáson Rex Tillerson külügyminiszter elnököl, s ezúttal - 2014 óta először - várhatóan a koalíció mind a 68 tagja külügyminiszterével képviselteti magát.
A koalíciót 2014 szeptemberében hívták életre, s a maga nemében egyedülálló, laza szervezet. Eddig 68 ország csatlakozott hozzá azzal az elhatározással, hogy minden módon és eszközzel csökkentse az Iszlám Állam befolyását, majd teljesen szét is zúzza a szervezetet. Ez a feladat jóval több és összetettebb, mint a terroristákra Irakban és Szíriában mért katonai csapások sorozata. A koalíció tagállamai ugyanis elkötelezettek amellett, hogy felszámolják a terrorszervezet egész hálózatát és globális ambícióit. Ehhez fel kell számolniuk az IÁ pénzügyi forrásait és utánpótlását, meg kell állítaniuk a külföldről érkező és az Iszlám Államhoz csatlakozni szándékozó terroristák beáramlását Irakba és Szíriába, hatékonyan szembe kell szállniuk az Iszlám Állam sokrétű (a közösségi média különböző platformjain is aktív) propagandájával és a már megszabadított területeket először katonailag, majd gazdaságilag és politikailag is stabilizálniuk kell.
A koalíció tagjai kisebb csoportokban rendszeresen találkoztak egymással: a külügyminiszterek egy része legutóbb 2016 júliusában, szintén Washingtonban, majd a külügyi politikai igazgatók 2016 novemberében Berlinben tárgyaltak.
Az idén januárban beiktatott új amerikai elnök, Donald Trump és republikánus kormányzata minden korábbinál erőteljesebb harcot hirdetett az iszlám nevében fellépő terroristák ellen. Trump a szélsőségesek teljes hálózatának megsemmisítését ígérte. Elemzők szerint e küzdelem jegyében szándékozik megerősíteni az amerikai kormányzat a nemzetközi koalíció fontosságát is.
A szövetség tagjai nem "csak" katonai partnerek ebben a küzdelemben, hanem a diplomáciai és humanitárius erőfeszítésekből is kiveszik részüket. A szerdai tanácskozáson - az amerikai külügyminisztérium előzetes tájékoztatása szerint - ezúttal szó lesz az Irakban és Szíriában pusztító, s az egész térségre kiható humanitárius válságról is.
A koalíciónak Magyarország is tagja, s azon 23 ország közé tartozik, amely katonákat is küld az Iszlám Állam elleni harcba: 2015 augusztusától több mint száz magyar katona teljesít szolgálatot Irakban. A katonai szerepvállalás mellett Magyarország korábban mintegy 2500 tonna lőszert ajánlott fel a kurd önvédelmi erőknek, a pesmergáknak, illetve a sebesült kurdok gyógykezelését és rehabilitációját is felajánlotta.
Magyarország ezenkívül részt vesz a koalíció két munkacsoportjának tevékenységében is: a külföldi harcosok kiszűrésére szakosodott, valamint a stratégiai kommunikációs munkacsoportban.
A terrorizmus elleni küzdelemben a magyar diplomácia álláspontja változatlan: az Iszlám Állam terrorszervezetét le kell győzni, s nem csupán Irak és Szíria helyzetének stabilizálása, hanem Európa biztonságának helyreállítása érdekében is. Az IÁ ugyanis olyan mértékben destabilizálta Európa déli szomszédságát, hogy onnan milliók indulhatnak el Európa felé, szélesítve és elmélyítve a migrációs válságot.