2024. április 26., péntek
ROMÁNIA

Már 3800 kanyarós

Romániában 3799-re emelkedett az igazolt kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta – közölte honlapján az országos közegészségügyi intézet (INSP).

Az INSP heti rendszerességgel összesíti az igazolt kanyarós megbetegedések számát. Március 10-én még kevesebb mint 3500, előtte egy héttel pedig csaknem 3200 igazolt fertőzésről tudtak. Ebből kiderül: az utóbbi hónapban gyakorlatilag hétről hétre megduplázódott az újabb megbetegedések száma. A kanyaró eddig 17 halálos áldozatot követelt Romániában. A betegség az ország 40 megyéje közül 37-ben megjelent már. A vakcinában sehol sincs hiány, a gyerekek 9 hónapos és 9 éves koruk között kapják meg az oltást.

Az egészségügyi minisztert egy pénteki sajtóértekezleten kérdezték az újságírók azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint más európai országokba is Romániából hurcolták be a kanyarót. A román sajtó ugyanis aznap számolt be arról, hogy a bolgár egészségügyi hatóságok is szigorú óvintézkedéseket hoztak, hogy a romániai kanyarójárvány ne terjedjen át Bulgáriára is. A miniszter szerint a járványért mindenütt azok a szülők a felelősek, akik nem oltatták be gyermekeiket. A kanyaró egy olyan betegség, amely azokat fertőzi meg, akik nem kaptak védőoltást. Ez az oka annak, hogy Magyarországon is megjelentek kanyarós esetek, és Olaszországban is – jelentette ki a román egészségügyi miniszter.