2024. április 27., szombat

Dél-Korea is segít a migránsok ellátásában

Tele van a szabadkai befogadóközpont – Napi öt menekültet engednek át a magyar–szerb határon

Csütörtökön Ju Dae Jong, a Koreai Köztársaság szerbiai nagykövete látogatást tett a migránsok számára létrehozott szabadkai befogadóközpontban. A központ megtekintése után az újságíróknak nyilatkozva elmondta, a szabadkai egy jól felszerelt befogadóközpont, és a menekülteknek biztosított életkörülmények magas szinten vannak, habár az ellátásuk terén mindig lehet többet tenni. Elismerését fejezte ki a szerb kormánynak és a városnak, hogy ilyen sokat tesz ezekért az emberekért, s mint kijelentette, a nemzetközi szervezeteken keresztül továbbra is számíthatnak Dél-Korea támogatására.

A dél-koreai nagykövetség sokat segített a migránshelyzet kezelésében (Fotó: Gergely Árpád)

A dél-koreai nagykövetség sokat segített a migránshelyzet kezelésében (Fotó: Gergely Árpád)

Milimir Vujadinović, a migrációs munkacsoport szabadkai elnöke elmondta, a koreai nagykövetség sokat segített az állami szerveknek a migránshelyzet kezelésében, ezúttal pedig a koreai delegáció első kézből kaphatott betekintést abba, hogy milyen a helyzet Szabadkán.

– Azt hiszem, elégedettek lehetnek az itt tapasztalt helyzettel, de mindenképpen sokat jelent a koreai nagykövetség támogatása. Kihasználtuk az alkalmat, hogy a nagykövetség munkatársait meginvitáljuk Szabadkára, melynek során közelebbről megismerkedhetnek az önkormányzattal és azokkal az emberekkel, akik a munkacsoport tagjai, és a terepen dolgoznak. A koreai nagykövetség a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztériumon keresztül segített a migránsválság kezelésében, és ilyen módon jutott el a segítségük Szabadkára is. Ennek jóvoltából tudjuk fizetni azokat az embereket, akik a terepet járják, a jövőben pedig szeretnénk azt is feltérképezni, hogy milyen egyéb konkrét segítséget tudnának nyújtani az önkormányzatnak és szerveinek.

A szabadkai befogadóközpontban jelenleg hatvankét gyermek van (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai befogadóközpontban jelenleg hatvankét gyermek van (Fotó: Gergely Árpád)

Safet Resulbegović, a befogadóközpont fordítója köszönetét fejezte ki a koreai nagykövet látogatásáért, aki az egyik támogatója a befogadóközpontnak. Hozzátette, a találkozó során a jövőbeli támogatási formákról is szó esett, melynek kapcsán konkrét javaslatokat tettek, és igyekeztek rámutatni, hogy minden támogató, aki szeretne a Szerbiában tartózkodó migránsoknak segíteni, elsősorban hozzájuk, a Menekültügyi Biztossághoz forduljon, hiszen ők azok, akik közvetlen kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel, és a leginkább ismerik a migránsok aktuális problémáit, szükségleteit.

– A szabadkai befogadóközpont 123 embert képes befogadni, jelenleg azonban 157 személy tartózkodik itt, ebből negyven férfi, hatvankét gyermek, a többiek pedig nők. Főként olyanok várakoznak a befogadóközpontban, akik arra várnak, hogy átengedjék őket a határon, ez azonban igen lassú ütemben zajlik, hiszen amíg korábban naponta tíz embert engedtek át a határon, január 23-a óta naponta már csak öten léphetnek az unió területére, s ez igencsak megnehezíti a helyzetet. A többség afganisztáni menekült, őket követik az iraki és szír menekültek, de vannak itt néhányan Algériából, Marokkóból, Pakisztánból, Bangladesből és Nepálból is. A határátkelőkön stabil a helyzet, a soron lévők 24–72 óránál többet nem várakoznak a határátlépésre. A befogadóközpontba naponta érkeznek olyan emberek, akik legális úton szeretnének tovább menni, de napi szinten el is hagyják azt azok, akik éppen sorra kerülnek – ismertette a pillanatnyi helyzetet Safet Resulbegović.