2024. április 27., szombat

Tiszai füzes épül Óbecsén

A folyópart üresen álló részén sport-, rekreációs és kulturális tartalmak várják majd a látogatókat

Rövidesen megkezdik a Tisza-part rendezését Óbecsén – ezt ígérik a község idegenforgalommal megbízott szakemberei. A Tiszai füzes nevű idegenforgalmi és rekreációs projektummal a Tisza-part parlagon heverő részét szeretnék hasznosítani – azt a területet, ahova évvel ezelőtt strandot terveztek.

Az elképzelések szerint a folyó mellett többek között kalandpark, filmvetítések, koncertek, előadások helyszínéül szolgáló emelt montázsszínpad, játszótér, csárda és homokos napozó is épül, egy platón pedig padok, szökőkút és fából épült, helytörténeti kiállítóhelyként funkcionáló cölöpházak helyezkednek majd el. A Tiszai füzes, amelynek az infrastruktúrája, azaz áram- és vízellátása már a korábban ide tervezett strand létrehozása miatt évekkel ezelőtt megépült, több szakaszban készül majd el. Goran Sadžakov, az óbecsei Idegenforgalmi Szervezet megbízott igazgatójának elmondása szerint a területet körbeölelő tízéves szomorúfüzek ültetését a napokban meg is kezdik a Tiszán.
A beruházás felbecsült értéke 35 millió dinár. A költségek egy részére az önkormányzat testvérvárosával, Csongráddal együttesen pályázott EU-s pénzeszközökért, a többi támogatást pedig egy tartományi idegenforgalmi pályázaton szeretnék megszerezni. A Tiszai füzes egyébként a folyami kishajós turizmus fejlesztését is szolgálja, ennek érdekében Csongráddal közösen egy kishajókikötő megépítésére is pályázott az önkormányzat az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban. Ha minden a tervek szerint halad, a strandfejlesztés keretében a gyalogos ösvényeket, a színpadot és a cölöpházakat még az idén megépítik, a Tiszai füzes többi részét pedig remélhetőleg jövőre sikerül befejezni. A szakemberek ígéretet tettek, hogy a létesítményeket éjjel-nappal őrzik majd, ily módon nem válhatnak a szokásos rongálás áldozataivá.