2024. április 27., szombat

Ma is vannak hazafiak

Óbecsén, Bácsföldváron és Péterrévén is koszorúztak a tegnapi ünnepen

Milyen most a magyar? Újra feltápászkodó és útkereső, és megint egy kicsit reménykedő. És akad a Kárpát-medence minden szegletében jó néhány, a helyzetet tisztán látó, nemzetéért tenni akaró ember, mondjuk ki bátran: hazafi.

Óbecsén hatodik éve annak, hogy a Petőfi-szobornál ünneplik március 15-ét (Fotó: Fehér Rózsa)

Óbecsén hatodik éve annak, hogy a Petőfi-szobornál ünneplik március 15-ét (Fotó: Fehér Rózsa)

Úgy gondolom: világos, érthető szavakra, tettekre van szükség – hitre, reményre és szeretetre, összefogásra, arra, hogy mindenki felismerje és elvégezze a dolgát – mondta tegnap Óbecsén ünnepi beszédében dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke. 2012, azaz Vajdaság első egész alakos Petőfi-szobrának a felavatása óta az óbecseiek itt, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtt emlékeznek az 1848–49-es szabadságharcra és forradalomra.
Az ünnepség a kultúrkör Botra és Dúdoló kórusai által előadott Himnusszal vette kezdetét, majd Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi, Radnóti-díjas versmondó lépett a közönség elé. Molnár Viktor ezt követő ünnepi beszédében arra is kitért: a forradalom elején a nép és a politikusok összefogásával sikerült az összes fontos egyéni és kollektív szabadságjogot egyetlen csepp vér kiontása nélkül kivívni.
– A jogokat napjainkban is voltaképpen elég egyszer kivívni, de szívósan, gondosan, következetesen őrizni kell, fenntartani, mint egy gyönyörű épületet. Küzdenünk kell kitartóan saját sorsunk jobbra fordulásáért. Élni kell demokratikus jogainkkal. El kell menni minden szavazásra. Állást kell foglalni a jó megoldás mellett. Támogatni kell azokat, akik hajlandók dolgozni a közösségért, és részt kell venni a munkájukban. A jelen nagyon nehéz gazdasági és politikai helyzetében is azt kell tennünk, amit eddig is tettünk: a vajdasági magyar közösség megmaradását, fejlődését és gazdasági megerősítését biztosító, önálló politikát kell folytatnunk – üzente a politikus.
Az ünnepség koszorúzással zárult, a kegyelet virágait az önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a KMV, a VMSZ–VMDP–MEP, valamint az Óbecse községért Polgári csoport képviselői helyezték el a szobornál.
Este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Kör és az óbecsei kultúrkör tagjai a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével karöltve A zászlót ne hagyjátok! címmel ünnepi műsort tartottak a kultúrkörben. Tegnap a község más településein is tartottak megemlékezést: a VMSZ szervezésében a bácsföldvári katolikus temetőben koszorúztak, Péterrévén pedig a Falunkért Ifjúsági Csoport kezdeményezésére helyezték el a kegyelet virágait a temetőben.