2024. április 26., péntek

Üvegházakkal a munkanélküliség ellen

Törökbecsén 15 fiatalt képeznek ki a termelésre, közülük hárman kapnak majd vállalkozási lehetőséget

A törökbecsei Ifjúsági Klub, a törökbecsei önkormányzat és a Bánát Regionális Központ a Társadalmi-Gazdasági Fejlődésért közös projektje az Agrárinkubátor a falun élő fiataloknak.

Törökbecsén korábban négy fiatal már próbára tehette magát egy hasonló pályázaton (Fotó: Fehér Rózsa)

Törökbecsén korábban négy fiatal már próbára tehette magát egy hasonló pályázaton (Fotó: Fehér Rózsa)

A fiatalok üvegházas termelését az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatja közel hárommillió dinárral, ebből a pénzből parcellát, kerítést, előkészített talajt, üvegházat, vizet és öntözőrendszert kapnak a programban részt vevő fiatalok.
A tervek szerint 15 munkanélküli törökbecsei fiatal vesz majd részt egy elméleti és gyakorlati oktatásból álló, nyolc napos képzésen, amelynek során a zöldségtermesztés alapjairól, az üvegházas termelési ciklusokról, továbbá pénzügyi, marketinges és piaci alapismeretekről hallhatnak majd előadásokat. A képzést követően a résztvevők üzleti tervet készítenek majd, ezek alapján választják ki azt a három fiatalt, akik Kumánon ingyen fognak mezőgazdasági inkubátort kapni két évre – az önkormányzat ily módon szeretne hozzájárulni mind a munkanélküliség csökkentéséhez, mind a mezőgazdaság fejlesztéséhez.
A pályázaton 30 év alatti, munkanélküli törökbecseiek vehetnek részt. A jelentkezési űrlap a törökbecsei Ifjúsági Klub honlapján (http://klubnbo.org.rs/novinbo) jelent meg, de személyesen is átvehető a községi közigazgatási hivatal helyi gazdaságfejlesztési irodájában (Žarko Zrenjanin u. 8.). A jelentkezést személyesen ugyanitt lehet átadni, de el lehet küldeni az omladina.nb@gmail.com címre is március 20-áig. A pályázatról többet az Ifjúsági Klub honlapján lehet olvasni, de a lukickristijann@yahoo.com és az omladina.nb@gmail.com címeken is lehet érdeklődni.