2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – MOHOL

Elfogyott a játékos

A Bácska kilépett a Szabadkai Ligából

A játékoshiány miatt lemondta a szereplést a Szabadkai Ligában a moholi Bácska, a felnőttcsapat tehát kilépett a ligaküzdelmekből. Mladen Simendić klubelnök elmondta, hogy nem volt más választásuk, bár megkezdték a felkészülést, de különböző okok miatt elfogytak a moholi labdarúgók, ezért inkább a kilépést választották. Megjegyezte, hogy már néhány éve gondot jelent a helyi focisták hiánya, akiket igyekeztek vidékiekkel pótolni, és mesterségesen fenntartani a csapatot, amíg a klub utánpótlásából felkerülnek a saját nevelésű játékosok az első csapatba. A klubelnök szerint a játékoshiány oka többek között az, hogy néhány éve megszüntették az ifjúsági ligát, a nagy csapatok elviszik az utánpótlás-játékosokat, valamint a jobb boldogulás és munkalehetőség miatt a játékosok elvándorolnak külföldre.

A probléma az ifjúsági csapat és liga megszűnésével keletkezett, hiszen az a felkészülést jelentette a felnőttcsapatban való szereplésre. A klub utánpótlásában egyébként hatvan gyerek van. Közülük azok, akik kiöregszenek a pionírligából, gyakorlatilag két-három éven át stagnálnak, nem tudják, hogy mit tegyenek, sokan közülük felhagynak a futballal – magyarázta Simendić. – Volt egy kitűnő generációnk, amelyet 1999 és 2001 közötti születésű gyerekek alkottak. Ahhoz, hogy ezek a fiatalok bekerülhessenek a felnőttcsapatba, már két-három éve mesterségen tartottuk fenn az első csapatot, amelyben öt-hat moholi labdarúgónk szerepelt, és tíz vidéki. Amikor azonban ezek a játékosok középiskolások lettek, jött a Becse, amely hozzánk képest egy óriási futballklub, és elvitt hat gyereket. Benevezték őket a vajdasági minőségi ligába, ahol ezek a fiatalok az első felállításban játszanak. Ezzel automatikusan elvették a gyerekeinket az első csapattól. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező egy-két évben ismét tizenöt játékost kellene hoznunk vidékről. Ha az említett generáció bekerült volna az első csapatba, akkor öt–tíz éven keresztül lettek volna saját játékosaink. Továbbá, az első csapatból hat-hét moholi játékos nem tudott edzeni, mivel nyilván mindenkinek a saját boldogulása a legfontosabb, viszont edzés nélkül nem lehet focizni – közölte a klubelnök, aki hozzátette, a játékosok közül többen Magyarországon vállaltak munkát.

Nehéz helyzetben van tehát a helyi labdarúgás, mert a játékosok és a családok gyerekestül kivándorolnak külföldre. A fiatalok a középiskolai tanulmányaik miatt vidékre távoznak, és máshol fociznak tovább, vagy felhagynak a játékkal. Továbbá, sok kiváló helyi focista nem akar nagypályán játszani az első csapatban, hanem inkább a községi Fausto amatőr teremfoci-bajnokságban szerepel. A klubelnök kiemelte, legalább húsz moholi focista játszik ebben a ligában. Szerinte ezek a gondok nem csak Moholon érezhetők, hiszen a környéken a csapatok felét mesterségen tartják fenn.

Mindezek ellenére Moholon a nyáron szeretnék újraszervezni a felnőttcsapatot. Simendić elmondta, hogy bízik ebben, és mindent megtesz azért, hogy újraalakuljon az első csapat, amely az utolsó ligában folytatná a szereplést. A legfontosabb szerinte, hogy a helybeli fiataloknak legyen hol játszaniuk. A cél az, hogy tíz–tizenöt moholi és adai játékos szerepeljen a Bácskában, ahova csak szükség esetén szerződtetnének vidékieket. Simendić nagyon hálás Ada község önkormányzatának, amely az elmúlt években minden anyagi vállalását teljesítette a klubbal szemben. Megjegyezte, hogy a megmaradt pénzt befektetik az öltöző és a pálya felújításába, mivel ezek katasztrofális állapotban vannak, valamint vásárolnak labdákat és felszerelést.