2024. május 8., szerda

Szellemisége a részükké vált

Ünneplés és tervek az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában

Arany János születésének kétszázadik évfordulója apropóján méltóképp emlékeztek a költőre az oromhegyesi általános iskolában, amely róla van elnevezve.

Az egykoron évtizedekig Kis Ferencként emlegetett tanintézmény 2015 óta büszkélkedhet új nevével, ami tulajdonképpen visszaszármaztatás, hiszen a hetvenes években is irodalmárunk nevét viselte az oktatási intézmény. Az emlékév kiváló alkalmat nyújt az ünneplésre, és Vajdaságban éppen Oromhegyesen volt az első állomás, a nyitórendezvény, amelyen alkalmi műsor-összeállítással tisztelegtek a diákok az iskolájuk névadója előtt.
Az intézmény igazgatója az ötödik mandátumában lévő Vajda Attila, aki már 1998 óta tölti be ezt a pozíciót. Amellett, hogy 315 tanuló és 60 dolgozó tartozik védőszárnyai alá, négy épület munkáját koordinálja, és ő a községi pedagógus-egyesület elnöke is.
– Iskolánk öt település diákságát gyűjti össze négy épületébe. A központi iskola Oromhegyesen van, a kihelyezett tagozatok Oromon, Tóthfaluban elsőtől nyolcadik osztályig és Völgyesen az osztatlan tagozat elsőtől negyedikig. Az új idők, gondolok itt a szocializmus letűnésére, megkövetelték már, hogy az itt élő, többségében magyar lakosság egy számára is elismert, jeles magyar személyiség nevével fémjelzett intézményt kapjon. Így a szülők, tanárok és diákok megkérdezésével kértük az Arany János nevet. Iskolanapunk alkalmából adott volt, hogy legyen egy kivételes ünnep, amilyet nagy költőnk, Arany János születésének 200. évfordulója megkövetel magának. Igaz, mindössze két év telt el, hogy felvettük a nevét, de szellemisége már a részünkké vált. Megbízott iskolai csapatunk elképzelései szerint minden hónapban Arannyal kapcsolatos versenyeket, eseményeket tartanánk – magyarázta az igazgató, és kitért arra is, hogy őket is, mint sajnos megannyi intézményünket, természetesen mélyen érinti az elvándorlás problémája, de minden erejükkel azon dolgoznak, hogy névadójukhoz méltóan neveljék ki generációikat, emellett fejlesztési terveik is vannak.
– Jelenleg az épületek felújítására van legnagyobb szükség: szigetelésre, a nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer megújítására. Természetesen az eszközök beszerzése is fontos a tanítás színvonalának emeléséhez. A pénzt ezekhez a tervekhez különböző pályázatokon szeretnénk elnyerni. Terveink között szerepel a modern technológiák bevezetése iskolánkban, a legújabb taneszközök beszerzése, valamint az épületek felújítására megtalálni az anyagiakat, főleg pályázatok révén.