2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ – FEBRUÁRI FILMAJÁNLÓ

Oscaresőre várva

Februárban, az amerikai filmvilágban mindegyik egy kicsit magára adó amerikai filmes odaáll a tükör elé, s megnézi, hogy belefér-e még az öltönyébe, illetve estélyijébe, hogy ne érje őt kellemetlen meglepetés az Oscar-díjkiosztó napján. Valószínűleg ezért mutatnak be oly kevés filmet ebben a hónapban. Rögtön a hónap elején érkezik a The Space Between Us című sci-fi, amely ékes példája annak, hogy a Mars és a Föld közötti irtózatos távolság sem állhat a szerelem közé.

Február 10-én kezdik el vetíteni a Sötét 50 árnyalata (Fifthy Shades Darker) című filmet, amely továbbszövi Anastasiának Christian Greyjel folytatott kapcsolatát. A megbántott Anastasia nem akar csak úgy visszacsábulni Christian próbálkozásaira, ezért egy új megállapodást köt a férfival, mielőtt újra ad neki esélyt. A kis románcot tovább veszélyezteti, hogy közben sötét alakok bukkannak fel a férfi korábbi életéből...

Ugyanezen a napon mutatják be a John Wick című akciófilm második epizódját, amelyben Keanu Reeves ismét belebújik a magányos bosszúálló bőrébe.

Február 16-án a magyar filmek kedvelői örülhetnek a Kojot című film premierjének. Ezidáig reklámfilmekben utazó Kostyál Márk alkotása igencsak ütősnek ígérkezik. A történet főhőse, Misi (Mészáros András) megörökölte nagyapja, egy kicsiny magyarországi faluban lévő házát és birtokát, s néhány barátjával hozzá is lát az épület rendbetételéhez, ez viszont sérti a környék oligarcháinak az érdekeit. Súlyos harc kezdődik a földért, a szerelemért, az életért. Misi minden szempontból igazi kojottá, prérifarkassá, válik. A film „főgonoszát” egyébként Kovács Frigyes, neves szabadkai színművész alakítja.

Az Egyesült Államokban ebben a hónapban mutatják be az Under Sandet című dán fimet is, amely II. világháborús német hadifoglyok kálváriáját mutatja be. A megtörtént eseményeken alapuló történetben a hadifogságban lévőknek Dánia partjait kell megtisztítaniuk az aknáktól.