2024. április 27., szombat

A legjobb informatikusokat várják

Idén is megszervezik a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermékversenyt

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ismét meghirdette az általános iskolás és középiskolás diákok részére a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermékversenyt, amelynek célja, hogy az informatikát szerető diákok számára az általuk megálmodott pályamunkák elkészítésén keresztül lehetőséget nyújtsanak tehetségük kibontakoztatására.

Horváth Dávid (Fotó: Máriás Endre)

Horváth Dávid (Fotó: Máriás Endre)

A verseny vajdasági lebonyolítója ezúttal is a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium.
– Iskolánk diákjai már tizenharmadik éve szervezői a Neumann-verseny vajdasági fordulójának, amelyre minden olyan általános iskolás és középiskolás fiatalt várunk, aki szereti az informatikát, illetve olyan területen tevékenykedik, amelynek nélkülözhetetlen részét képezi az informatika – mondta el lapunknak Horváth Dávid, a Bolyai-gimnázium tanulója, a verseny szervezőbizottságának tagja. A megmérettetést idén is több kategóriában hirdették meg: oktatóprogramok – amelyek közismereti, illetve szakmai tárgyak önálló tanulására alkalmasak; alkalmazói programok – valamely felhasználói probléma megoldására készített alkalmazások; játékprogramok – a versenyzők által önállóan készített játékprogramok; megépített (digitális) automata berendezések (hardver) és vezérlésük (szoftver); számítógépes művészeti programok – számítógépes grafika, zene stb.; számítógéppel támogatott tervezések – különböző CAD-programokkal megszerkesztett tervrajzok, látványtervek stb.; animációk – számítógéppel előállított animációk; illetve webes felületek, CMS-rendszerek.
– A szerbiai jelentkezők számára a verseny háromfordulós: az első forduló ezúttal is az előzsűrizés, a második a vajdasági elődöntő, a harmadik pedig a szekszárdi nemzetközi döntő lesz. A beérkezett pályamunkákat a szekszárdi szervezők előzsűrizik, és március 8-áig küldenek értesítést azoknak, akik bejutottak a vajdasági elődöntőbe, amelyet március 18-án tartunk meg Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. A legjobbak értékes nyereményekben részesülnek, amelyeket a támogatóink ajánlottak föl nekik, a helyszínt és az étkezést pedig iskolánk biztosítja a résztvevők számára. Arról, hogy a vajdasági elődöntőről kik jutnak tovább a szekszárdi döntőbe, a magyarországi zsűri dönt, amely március 20-áig küld értesítést azoknak, akik részt vehetnek a döntőn, amelyet március 30-án és 31-én tartanak meg a Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban – magyarázta Horváth Dávid, hozzátéve, a versenyen bárki részt vehet, aki a döntő kezdetének napjáig, azaz március 30-áig nem tölti be a huszadik életévét. Mint mondta, a nevezés a verseny honlapján, a www.ibela.hu/neumann címen elérhető online felületen történik, a nevezési határidő 2017. március 1., nevezési díj nincs. A versennyel kapcsolatban további információk az említett honlapon vagy a www.bolyai-zenta.edu.rs oldalon találhatók, bővebb tájékoztatás pedig a bakos.timea82@gmail.com és a horvatdavid99@gmail.com e-mail-címeken kapható.