2024. április 26., péntek

„Minden a legnagyobb a rendben”

Állítják a politikusok, miközben a média úgy tudja, erős nézeteltérések alakultak ki a haladók és a szocialisták táborán belül is

A jövő hét folyamán döntenek arról, hogy az áprilisban esedékes államfő-választással egyidejűleg tartanak-e rendkívüli parlamenti választásokat is – nyilatkozta Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke. Gojković emlékeztetett arra, hogy Aleksandar Vučić miniszterelnök korábban a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott interjújában nem zárta ki a parlamenti választások megtartásának lehetőségét. A parlament elnöke elmondta, hogy erről hamarosan, a hatalmi pártok egyeztetése után hoznak döntést, de kiemelte, hogy az ellenzéki pártok és a polgárok véleményét is figyelembe veszik majd a döntéshozók. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az elnökválasztást kiírja-e március 3-áig, a törvényes határidőn belül, Gojković elmondta, tartani fogja magát az alkotmányhoz, a törvényekhez. Kifejtette, hogy a kampány 30–60 napig tart majd, attól függően, hogy csak elnökválasztás lesz, vagy rendkívüli parlamenti választások is. Tomislav Nikolić bejelentésével kapcsolatban, miszerint ő is indulna a választáson Vučić ellenlábasaként, Gojković elmondta, nem sikerült megosztani a pártot, annak minden képviselője Vučić mellett áll, Nikolićot a legutóbbi főbizottsági ülésen „már senki meg sem említette”.

A médiában közben olyan információk is napvilágot láttak, hogy Nikolić saját párt alapításán töpreng. Ezt az államfő tanácsadója tegnap cáfolta. Stanislava Pak a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy nem felelnek meg a valóságnak a Danas napilap állításai, melyek értelmében Nikolić amellett, hogy indul az elnökválasztáson, egy új politikai tömörülés kialakításán is dolgozik.

– Úgy tűnik, egyeseknek az a céljuk, hogy megakadályozzák az államfő és Vučić miniszterelnök közötti megegyezést, ezért hamis információkat terjesztenek – fogalmazott Pak.

A Danas arról is beszámolt, hogy a köztársasági parlamentben 12 haladó képviselő Nikolićot támogatja, ami megteremti a feltételét annak is, hogy a jelenlegi államfő új frakciót alakítson. A Szerb Haladó Pártban többen is cáfolták a hétvégén, hogy pártszakadástól kellene tartani Nikolić esetleges jelölése miatt. Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt főbizottságának alelnöke Gojkovićhoz hasonlóan azt állította, hogy nincsenek ellenvélemények a párton belül.

A hétvégén a VMDP bejelentette, hogy támogatja Aleksandar Vučić jelölését a közelgő választáson.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke már korábban bejelentette, hogy a hatalmi koalíció tagjaként Aleksandar Vučićot, az SZHP jelöltjét támogatják a szocialisták, és nem állítanak saját jelöltet. Belgrádi sajtóértesülések szerint a szocialisták táborában meglehetősen felemás érzelmekkel fogadták ezt a bejelentést, s ezen a párton belül is heves viták alakultak ki a kérdéssel kapcsolatban. Hogy az SZSZP-nél is minden rendben van, arról maga a pártelnök tájékoztatta a nyilvánosságot vasárnap. Kijelentette, hogy nem lesz pártszakadás Vučić támogatása miatt, akkor sem, ha egyesek másként vélekednek a témáról a szervezeten belül. Dačić kijelentette, nem vár ellenszolgáltatást a támogatásért cserébe. „Miért vágynék egy olyan funkcióra, melyet korábban már betöltöttem?” – tette fel a kérdést, egy újságírói kérdésre felelve. Azt viszont hozzátette, hogy Vučić helyében Nikolićnak semmilyen tisztséget sem adna cserébe.

Senki nem győzhet az elnökválasztás első fordulójában, Aleksandar Vučić kormányfő sem, még ekkora támogatottság mellett sem – adott hangot véleményének Vuk Jeremić, aki már bejelentette, hogy indul a választási megmérettetésen. Ahhoz, hogy már az első körben eldőljön, ki lesz Szerbia következő elnöke, a szavazatok több mint a felének a megszerzése szükséges. Mint mondta, a kormányfő ezt tudja, ezért „idegesebb és agresszívebb” napról napra.