2024. április 26., péntek

Négy nyelven színvonalas oktatás

Fiúk is járnak az újvidéki Óvóképző Szakfőiskolára

– Az újvidéki Óvóképző Szakfőiskolán ottjártunkkor Jovanka Ulić magiszter igazgatónővel és dr. Utasi Anikóval, az iskola magyartanárjával beszélgettünk.

– Az alapfokú egyetemi tanulmányok három évig tartanak nálunk – mondta el az igazgatónő –, melynek elvégzése után szakóvodapedagógusi oklevelet szerezhetnek a hallgatók. Utána lehetőségük van továbbképzésre is, az egyéves speciálkollégiumunk keretében. Főiskolánkon tulajdonképpen négy nyelven folyik a tanítás (szerb, magyar, szlovák, angol). Az oktatás jórészt szerb nyelven történik, de a magyar diákok a tantárgyak egy részét anyanyelvükön is hallgathatják, ez a későbbi elhelyezkedésnél előnyt jelenthet a számukra, hiszen mindkét nyelven foglalkozhatnak a gyerekekkel, különösen fontos lehet ez a kétnyelvű közösségekben. Ez vonatkozik a szlovák ajkú diákokra is. Azok az egyetemisták, akik az első évben kiváló angol nyelvtudásukat bizonyítják, második évtől kezdve az angol nyelv módszertanát is választhatják. Ezt a tárgyat angolul hallgatják. Tehát a tárgy sikeres letétele után ezen a nyelven is dolgozhatnak majd a gyerekekkel.

Látogatásunkkor Jovanka Ulić elégedetten számolt be az újvidéki Óvóképző Szakfőiskola átfogó, minőségi elméleti és gyakorlati képzéséről, a szemeszterenkénti kéthetes gyakorlati munkáról, amely az óvodákban valósul meg. Örülünk annak is, hogy egyre több fiú tanul nálunk. Kiváló egyetemisták, és valóban érdekli őket a szakma – hallottuk az igazgatónőtől.

Dr. Utasi Anikó tanárnő, aki a magyar nyelvű tárgyakat oktatja, elmondta, a júniusban pályázó diákok a szükséges iratokról és más feltételekről az iskola honlapján (http://www.vaspitacns.edu.rs) tájékozódhatnak. Azok a diákok pályázhatnak főiskolánkra, akik négyéves középiskolát fejeztek be. A felvételitesztet a jelentkezők magyar nyelven is kitölthetik, de ezt az igényüket külön fel kell tüntetniük a jelentkezéskor.

– A felvételi vizsga két részből áll. Az első a jelöltek beszéd- fizikai és zenei képességének felmérése. Akik átjutnak ezen a képességpróbán, azok később anyanyelvi tesztet írnak a gimnáziumi program nyelvi és irodalmi anyagából, valamint egy általános műveltségi tesztet – magyarázta a tanárnő.

– Mintegy tíz éve a bolognai program alapján dolgozunk, s mind a kötelező, mind a választható tantárgyak egyszemeszteresek. Én tanítom az összes magyar nyelvű tárgyat. Ezek a következők: Magyar nyelv, Beszédművelés, Magyar gyermekirodalom, A beszédfejlődés módszertana, A beszédfejlődés módszertanának szakmai gyakorlata. Szerb nyelven tanítom a Vajdaság tradicionális kultúrái nevű tárgyat, valamint a Magyar nyelv kezdőknek című tárgyat, mely most a második szemeszterben indul először főiskolánkon. Ezt persze a nem magyar anyanyelvű diákok választhatják. Eddig szép számban vannak jelentkezőink erre a kurzusra is.

Utasi tanárnőtől azt is megtudtuk, hogy azok a magyar diákok, akik az újvidéki Óvóképző Szakfőiskolán szeretnének tanulni, általában Temerinből, Szenttamásról, Óbecséről érkeznek, de messzebbről, Zentáról, Gombosról, Horgosról is voltak már hallgatók. A nem újvidéki diákok a saját lakóhelyükön, az ottani iskoláskor előtti intézményekben végezhetik a kötelező, kéthetes szakmai gyakorlatot, természetesen anyanyelvükön.

A főiskola – ahogyan azt az igazgatónő még kiemelte – kitűnő, többéves külföldi kapcsolatokat ápol a manchesteri Metropoliten Egyetemmel, a Maribori Egyetemmel, a zürichi Pedagógia Fakultással és a bajai Eötvös József Főiskolával. Megpályázták az Erazmus+ programot is, mely a diákok és az oktatók cseréjére is lehetőséget nyújt majd. A TEMPUS-programnak köszönhetően pedig az újvidéki Óvóképző Szakfőiskola kitűnően felszerelt, hiszen a kapott anyagi eszközöket laptopok, vetítők, nyomtatók és más felszerelés vásárlására fordították az egyetemi hallgatók korszerű munkafeltételeinek biztosítása érdekében.

Tehát minden érdeklődőt, akik nálunk szeretnének tanulni, szeretettel várunk, reméljük, minél többen jelentkeznek magyar anyanyelvű diákok is! – tette hozzá búcsúzóul Utasi tanárnő.