2024. április 27., szombat

Egészség másképpen

Alizetics női és kismamatorna a nők egészsége érdekében

Farkas Klaudia szülészeti-nőgyógyászati nővér, aki több évet dolgozott a szabadkai kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán, a szülőszobában is, majd egy magánorvosi rendelőben. Klaudiát, mint elmondta, már középiskolában nagyon foglalkoztatták a várandósággal kapcsolatos témák. A múlt év májusában eldöntötte, hogy kismamatornával szeretne foglalkozni, elkezdett kutatni a képzési lehetőségek után. Szerbiában ilyen képzés nincs, ezért Magyarországon kutatott tovább, Debrecenben női- és kismamatorna-oktatók képzését végzik. Klaudia lediplomázott, kismama-szakoktató és női edző képesítést szerzett. Szeptembertől pedig női torna és kismama- tornaórákat tart.

Alizetics női torna (Fotó: Gergely Árpád)

Alizetics női torna (Fotó: Gergely Árpád)

– Szeptemberben kezdődött a női- és kismamatorna-kurzus, azóta mintegy ötven hölgy megfordult nálunk. A kitartástól függően több-kevesebb siker könyvelhető el. Órák vannak délelőtt és délután is, alkalmazkodtunk az ügyfelek igényeihez, mert akik több műszakban dolgoznak, mindig más időpontban tudnak jönni. Legfontosabb az intim torna, a gyakorlatsorok tartalmazzák az intim torna legfőbb elemeit. A gyakorlatok felölelik a szülés előtti időszakot, a várandóság időszakát, valamint a gyorsabb regenerálódást a szülést követően, de idősebbek is jöhetnek, mert nincs korhatárhoz kötve a torna. A gyakorlatok a légzésre és a keringésre összpontosítanak, az ízületeket nem terhelik. Különböző nőgyógyászati problémák: például miómák, ciszták, polipok, vizelettartási gondok megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszik az alizetics torna – mondta Klaudia.

A meddőségnél is tudnak segíteni, ugyanis a legfontosabb funkciója a tornának a mélyizmok megmunkálása, ismerni kell a női testet, ugyanis a belső szervek elhelyezkedésétől is függ, hogy lehet-e valakinek gyermeke. Legfőképpen a kismedence, a medencefenék izmait munkálják meg, ezáltal elősegítve a megtermékenyítést is.

Farkas Klaudia kismama-szakoktató és női edző

Farkas Klaudia kismama-szakoktató és női edző

– Nagyon sok vendégünk ülőmunkát végez, ez eredményezi általában a rossz testtartást, megjelennek a hát- és derékfájdalmak – ezek a panaszok teljes mértékben megszüntethetők. A kismamáknál a derékfájás, a vizesedés enyhítésére is megfelelő gyakorlatokat végzünk, ugyanakkor a szülésre való felkészítés is a program része. A kismamáknak a terhesség betöltött tizenötödik hetétől javallott a torna egészen a szülésig, ugyanis folyamatosan minden órán külön gyakorlatokat végzünk a szülés alkalmával a kitoló szakaszban szükséges légzéstechnikákra. A torna gyakorisága a kismama igényétől és állapotától függ, az általános közérzetétől, attól, mennyire fáradékony. Ajánlatos a várandóság korábbi szakaszaiban elkezdeni a tornát, mert akkor még kisebb a pocak és a pocaklakó is, és emiatt is előbb elsajátíthatók és alkalmazhatók a derékfájást enyhítő gyakorlatok is – meséli a kismama-szakoktató, női edző.

A női tornánál az optimális a heti két alkalommal végzett rekreációs torna. Akik fogyni szeretnének, három alkalommal ajánlatos, mert a gyakorlatokkal a zsírt alakítják át izommá.

Izomerősítés

Izomerősítés

– A kismamáknál heti szinten végzünk méréseket, ami mondhatni ebben a térségben egyedinek számít. Vércukorszintet, vérnyomást és testsúlyt mérünk. Sajnos az egészségügyben erre nem fektetnek külön hangsúlyt, ezt pontosan tudom a többéves szülész-nőgyógyász tapasztalatom által. A mérések által nagyon fontos eredményekhez jutunk. A női tornán résztvevő hölgyeknek havonta egyszer végzünk mérést, náluk a testzsírtömeget is kimutatjuk, mert ez rendkívül fontos adat a fogyás szempontjából – tudtuk meg Farkas Klaudiától.

Klaudia elmondta, hogy ő is járt edzőterembe, de nem rendszeresen, csak akkor, ha volt kedve, de most napi négy alkalommal tornázik a csoporttal.

– Észrevettem, hogy sokkal fittebb és energikusabb vagyok, amióta tornázom, de igyekszem egészségesen táplálkozni is. A fogyni vágyó hölgyek heti három alkalommal történő rendszeres tornával, valamint a táplálkozásra is ügyelve már két hónap alatt látható változásokat tapasztalhatnak. Egyik hölgyvendégemnek kilenc centivel csökkent a csípőbősége három hónap alatt, heti kétszeri edzés által. Mivel a zsírszövetet alakítjuk át izomszövetté, ami sokkal nehezebb, átalakul a test konstrukciója, annak ellenére, hogy nem csökkennek a kilók. Minden óra másként épül fel, más gyakorlatsorokat tartalmaz. A programot én állítom össze az alizetics, pilátesz és más elemek által például enyhe kézsúlyokkal dolgozunk, de a piláteszlabdákkal való gyakorlatokat is szeretik a hölgyek. Anahitas civil szervezetünk által a nőkkel és a kismamákkal foglalkozunk, már van Facebook-elérhetőségünk, valamint egy fórum, ahol a kismamák kérdezhetnek dr. Szabó Elvira nőgyógyász szakorvostól. Szombatonként pedig a doktornőtől a kismamatornán kérdezhetnek a kismamák – mondta a szakember.

Klaudia és a kismamatorna résztvevői

Klaudia és a kismamatorna résztvevői

A tornaórán résztvevő hölgyektől a torna hatásáról és tapasztalataikról érdeklődtünk.

Tamasi Pálfi Szuzanna: A harmincnegyedik hétben vagyok. A barátnőmtől hallottam a kismamatornáról három hónappal ezelőtt, azóta rendszeresen járok. Derékfájás, lábgörcsök jelentkeztek a terhesség előrehaladtával, de amióta járok tornára, ezek a panaszok enyhültek. Tanuljuk a légzéstechnikákat is, és hiszem, hogy ez majd nagyban megkönnyíti a szülést.

 Kikity Klára: Szeptember óta járok ide. Észrevettem, hogy jó hatással vannak szervezetemre a gyakorlatok. Van lehetőség havi bérlet megvásárlására, így még kedvezményben is részesülök, de ez ösztönöz is, hogy rendszeresen jelen legyek a tornán. Mivel én már korosabb vagyok, az izmok is jobban el vannak ernyedve, gerincproblémáim vannak fiatal korom óta. Javult a testtartásom, nem fáj a gerincem és a csípőm sem, ez még jobban ösztönöz a kitartásra.

Fodor Für Orsolya: Három hete kezdtünk járni tornára a kislányommal. Sajnos a mai rohanó világban az embereknek nagyon kevés idejük marad relaxálni, ez egy közös időtöltés, hogy együtt legyünk és közben tornázunk. Mindkettőnknek nagyon tetszik a torna, mert utána frissebbnek érezzük magunkat. Az első néhány órán izomlázunk volt, mert az alizetics tornával olyan izmokat is megmozgattunk, amelyek meglétéről nem is tudtunk. Bízom benne, hogy elfoglaltságaim ellenére a heti két-három alkalmi rendszerességet megtartjuk.

Tamasi Pálfi Szuzanna

Tamasi Pálfi Szuzanna

Kikity Klára

Kikity Klára

Fodor Für Orsolya

Fodor Für Orsolya