2024. április 26., péntek

„A stabilitás exportőre”

Szerbia támogatni fogja Norvégia megválasztását az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává

Számos kihívással kell szembenéznie Szerbiának és a nyugat-balkáni régiónak, de mindvégig arra kell törekedni, hogy a békét és a stabilitást ne veszélyeztesse semmi sem, máskülönben nem lehetséges a régió államainak gazdasági fejlődése – jelentette ki Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő a Børge Brende norvég külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

Prioritásként kezeljük a békét és a régió egyensúlyának a fenntartását – szögezte le Vučić, majd hozzátette, hogy az Európai Unió konstruktív partnerének számított Szerbia az eddigiekben és annak számít ma is.

Vučić és Brende a szerb–norvég kapcsolatok elmélyítéséről, a migránsválságról, a régióbeli viszonyokról és Szerbia európai útjáról tárgyalt.

Brende a találkozón annak a véleményének adott hangot, hogy a norvég beruházók elégedettek a szerbiai befektetési légkörrel, nagyon jónak minősítette a két ország közötti együttműködést, és üdvözölte hazánk európai közeledését is, hiszen ez megfelelő üzenetet jelent a norvég befektetők számára a beruházások növelése tekintetében.

A szerb kormányfő egyetértett azzal, hogy magas szintre jutottak a két állam között létrejött bilaterális kapcsolatok. Köszönetet mondott a norvég külügyminiszternek az országa által jóváhagyott donációkért, humanitárius segélyekért. Üdvözölte a norvég üzletemberek egyre nagyobb mértékű érdeklődését is a szerbiai beruházások iránt.

Ivica Dačić külügyminiszter norvég kollégájával tárgyalva kifejtette, hogy a skandináv állammal még erőteljesebb gazdasági kapcsolatok kiépítésére kell törekedni. A találkozó után megtartott közös sajtótájékoztatón a két diplomácia vezetője bejelentette, hogy Dačić áprilisban Norvégiába látogat, ahol további megbeszéléseket folytat a kapcsolatok fejlesztéséről. A szerb külügyminiszter elmondása szerint a norvég vendéget arról tájékoztatta a szerb államvezetés, hogy a stabilitás „exportőre” akar lenni a régióban, s minden rendezetlen kérdést egyoldalú lépések nélkül, dialógussal kíván rendezni. Dačić bejelentette, hogy Szerbia 2020-ban támogatni fogja Norvégia megválasztását az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává. Hazánk a hosszú távú politizálás híve, s Norvégiát fontos partnernek tartja, Norvégia számára pedig Szerbia „pluszpartner” a régióban. Emlékeztetett arra is, hogy ez az ország számít a legnagyobb donátornak hazánkban: az elmúlt 15 év alatt 250 millió eurót irányított Szerbiába. A külkereskedelmi mérleg alacsony, 50–60 millió euró évente, Dačić szerint azonban jobb eredményekre kell törekedni. Brende rámutatott arra, hogy a régió stabilitása érdekében különösen fontos, hogy Szerbiának továbbra is felelősségteljes államvezetősége legyen.