2024. április 27., szombat

A pőre síkság és a nedves folyó közé ékelődve

A zentai Tiszakedvelők Polgári Egyesület művészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dobó Tihamér Képtárban pénteken. Az észak-bácskai kortárs művészek és egy szegedi vendégművész képei tárják elénk az impressziókat. A művésztelep 2016-os anyagát Gyurkovics Hunor, Boros György, Zsáki István, Csernik Attila, Mezei Erzsébet, Bulyovics Nikoletta és Nagy Károly készítette. A tárlat egy vándorkiállítás része, melyet Szabadka után a magyarkanizsai közönség is megtekinthet mintegy három héten keresztül. A 800 éves Zenta témakörben készült festmények szinte mindegyikéről a Tisza köszön vissza, még ha szubjektív megvilágításban is. Egy tradicionális népi hangszer és egy erőteljes férfihang, Vrábel János tekerőlantos muzsikája után, a tárlatot Pósa Károly, a képtár vezetője nyitotta meg, míves szavaival még közelebb hozva, érthetőbbé téve a művészek látásmódját.

– A művészet lényege nem az lenne, hogy kifele mutogassunk valamit a torzonborz lelkünkből, hogy a saját sebeinket föltárjuk a világnak, hanem, hogy a jót, a szépet, az érthetőt hozza bele a világba. Nem először ad teret a Dobó Tihamér Képtár a zentai Tiszakedvelők Polgári Egyesület alkotásainak. Azért érdekes ez a kiállítás, mert többféleképp próbálnak feldolgozni egy koherens témát, ami a Tiszával és a tájjal foglalkozik. A képek mindegyike rólunk szól, akik a pőre síkság és a nedves folyó közé ékelődve éljük mindennapjainkat.

Monotípiák, linómetszetek és grafikák között értő szívvel és szemmel nézelődve újabb élményt kaptak mindazok a magyarkanizsaiak, akik ellátogattak pénteken este a képtárba.

Vörös Attila, az egyesület elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ez alkalommal a valós ár töredékéért juthatunk hozzá a megvásárolható képekhez. Az eladott képekből befolyó összegből a következő művésztelepet szervezik, de mint mindig, most is gondolnak a jótékonykodásra.