2024. április 27., szombat

„Kiváló csapattal dolgozom!”

Mondja Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója

Új kamaratermet kap a Zentai Magyar Kamaraszínház; február 9–11. között zajlik falai között a Teátrum Neked!, avagy a Zentai Teátrumi Napok, amely minden generáció számára kínál csemegét; a kamaraszínház társulata még csak most kezd igazán beérni, jobbnál jobb előadásaikat élvezhetjük a legkülönbözőbb színházi műfajokban… – Wischer Johann igazgatót kértük fel, mesélje el, hogyan látja az intézmény jelenét és jövőjét Zenta kulturális életében.

Wischer Johann (Szögi Csaba felvétele)

Wischer Johann (Szögi Csaba felvétele)

– Minőségi javulást hoznak színházunk életébe mindazok a változások, melyek az utóbbi 8-9 évben relatíve gyorsan bekövetkeztek. Ilyen volt a saját társulat létrejötte ugyanúgy, mint az új kamaraterem kialakítása. Óriási jelentősége van, hogy mostantól két színpada is lesz a színháznak, már csak a próbák szempontjából is, hiszen rajtunk kívül a jelenlegi egy színpadot használta a szerb amatőr társulat, a város összes oktatási intézménye, a Thurzó Lajos-központ és más, kultúrával foglalkozó intézmények is. Ezentúl mindenkinek több ideje lesz a próbákra, ez pedig minőségi változást is hoz magával. Ami a kamaraszínház fejlődését illeti, színházi léptékkel gyorsnak tekinthető, mindezt persze megalapozta mindaz, ami Zenta kulturális életében itt az utóbbi mintegy 20 évben zajlott, így nem tekinthető véletlennek a dinamikus fejlődés – mondja Wischer, hozzátéve, azt is rendkívül fontosnak tartja, hogy amióta állandó társulattal rendelkeznek, a fiatal színészek nem csupán a színházat „lakják be”, hanem a teljes várost, és a legkülönbözőbb helyszíneken pezsdítik föl a kulturális életet. Fellépnek, zsűriznek, műsorokat vezetnek, zenélnek stb. Maguk az előadásaik pedig rendkívül sokfélék: gyerekeknek szólók, alternatív darabok, klasszikusok, és sorolhatnánk. Ezáltal a színész eszköztára is gyarapszik, és a közönség is megtalálja a maga ízlésének megfelelő programokat.

– Ez a sokszínűség, ami a repertoárunkat jellemzi, abban is segít, hogy kiváló színészeket neveljünk, és folyamatos kondícióban tartsuk őket. Négy év után állíthatom, hogy kiváló csapattal dolgozom. Zentán nagyjából 20 éve jelen van egy stabil közönségbázis, melyet fontos megőriznünk, odafigyeléssel, sokszínű repertoárral, amely a saját előadásainkból és vidékről, Vajdaságból, Magyarországról, Erdélyből stb. hozott produkciókból áll össze. A sajátjainkat addig játsszuk, míg eljön rájuk a közönség. A népszerűségnek ez is egy mutatója, s ebből a szempontból pl. a Kárókatonák nagyon sikeres, kb. 50-szer játszottuk már. Zentán nagyjából 20-szor, de tájoltunk is vele Vajdaságban és Magyarországon, a Nemzeti Színházban is előadtuk. Fontos számunkra a közönségnevelés is, pl. évi 3-4 alkalommal az összes óvodást, az összes alsóst és felsőst elhívjuk, hogy nézzenek meg bennünket. Jól átgondolva folyamatosan szinten kell tartani ezt a fajta kommunikációt is a közönséggel – hangsúlyozza a direktor, hozzáfűzve, nincs rá abszolút megbízható recept, milyen darabokat kellene válogatni, mely rendezőket elhívni az „abszolút népszerűség” érdekében. Mindenesetre megpróbálják folyamatosan bővíteni a nézői bázist, mind a változatos repertoárral, mind a színház honlapja és a média segítségével. Rendkívül lényeges az állandó kapcsolattartás.

Ami a terveiket illeti, Wischer elárulta, látva, mekkora az igény az idén indított Teátrum Neked! című rendezvényre, máris folynak a megbeszélések a következő évi programmal kapcsolatban, mivel lehetne bővíteni, még színesebbé tenni. Emellett terveznek még családi programot is, amely havonta egyszer, szombat délelőtt fog zajlani, és főleg gyerekelőadásokat játszanak majd.