2024. április 26., péntek

A bírók következnek!

Ha a rendőröket eltiporják a bűnözők, az ítélethozókra is ugyanez vár – figyelmeztet a Szerbiai Rendőrség Szakszervezete

Az újvidéki bíróság épülete előtt tegnap Szerbia több városából érkező rendőr hangos füttyszóval fejezte ki nemtetszését amiatt, mert – szerintük – a szerbiai igazságszolgáltatási rendszer „kesztyűs kézzel” bánik azokkal, akik a rendőrökre támadnak hivatali munkavégzésük során. A tiltakozásra az adott okot, hogy nemrégiben két garázda erőszakoskodó félholtra vert egy csendőrt a székvárosban.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Szerbiai Rendőrség Szakszervezete által összehívott megmozduláson nagyjából kétszáz rendőr vett részt, egyesek egyenruhában érkeztek, mások civil öltözékben, mindannyian Ú! felkiáltással szakították félbe a felszólalókat a „független és igazságos bíróságok” szószerkezet hallatán. Az egybegyűlteknek meggyőződésük, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás a sógor, koma, jó barát elv, illetve a maffia diktátuma szerint működik, a bírák „tolvajok és korrumpáltak”. – Ha egy rendőr ellen intézett támadás egyben az állam elleni támadás is, akkor Szerbiát hányszor ölték már meg? – a tiltakozók ezzel a felirattal a kezükben álltak ki a bíróság épületének feljárójában. – Azoknak, akikhez ma szólunk, komolyan kell venniük üzenetünket. A bíróságoknak meg kell érteniük azt, hogy ha minket, rendőröket eltipornak a bűnözők, akkor ők lesznek a következők – hallottuk.

A statisztika rámutat arra, hogy Szerbiában minden évben nagyjából 900 rendőrt ér valamilyen szintű támadás hivatali munkavégzés közben, ugyanakkor a bíróságok csupán minden harmadik esetben hoznak ítéletet az elkövetők, azaz a támadók ellen – legtöbb esetben feltételes büntetéseket mondanak ki. Gyakori a törvény által előírt legenyhébb büntetéstől is enyhébb szankció alkalmazása, három közül két támadót felmentenek.

Elhangzott az a szomorú adat is, hogy az elmúlt tizenhat évben tizenhárom szerbiai rendőr veszítette életét feladatvégzés közben, a tegnapi tiltakozás résztvevői elesett kollégáikra egyperces néma hallgatással emlékeztek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Azok, akik megtámadják a rendőröket, Szerbia ellen intéznek támadást, a bíróságoknak ezzel összhangban kell intézkedniük. Rendőreink az államot képviselik! – üzenték a tiltakozók. Szó esett arról is, hogy a sajtó gyakran népszerűsíti a bűnözőket, legjobb példa az ilyesmire Kristijan Golubović belgrádi fenegyerek, elítélt bűnöző részvétele, azaz a börtönből történő jelentkezése az egyik valóságshow-ban.

A tiltakozó rendőrök a bíróságon átadták a követeléseiket összefoglaló listát, bejelentették, hogy ha nem változik a helyzet, ismét összegyűlnek, és függetlenül attól, hogy egyesek szerint nincs meg a „kritikus tömeg”, és hogy a rendőrök „lusták és motiválhatatlanok”, még nagyobb számban fognak tiltakozni. A rendőröket támogató levelekben szlovén és bolgár kollégáik is üdvözölték.

A tüntetés után, pontosabban akkor, amikor a rendőrségi szakszervezet illetékesei a bíróság képviselőivel beszélgettek, ismeretlen betelefonáló azt üzente, hogy az épületben bombát helyeztek el. A bennlévőket evakuálták, a tűzszerészek átkutatták a folyosókat és a termeket, a bombariadó hamisnak bizonyult.

Boris Jevrosimov csendőrt nagyon csúnyán helyben hagyta két erőszakoskodó férfi, miután megpróbálta igazoltatni őket. A civil ruhában, szolgálaton kívül lévő csendőrnek gyanús volt a két, a Kiszácsi utcában leparkolt gépkocsiban ülő személy viselkedése, igazolta magát, miután azok ketten rátámadtak. Megpróbálták elragadni tőle szolgálati pisztolyát, amely a dulakodás közben elsült, és súlyos sebet ejtett a karján. A hüvely beszorult a töltényűrbe, így a támadóknak nem állt módjukban újra lőni – a csendőr túlélte a támadást. A tiltakozáson felszólalók nehezteltek az illetékes ügyészre amiatt, mert az esetet csupán a belügyminiszter nyomásgyakorlása után volt hajlandó gyilkossági kísérletként kezelni, előzőleg súlyos testi sérülés okozása szerepelt a dokumentumokban. – Azért vagyunk itt, hogy többé ne történhessen meg az, ami Vladimir Grandićtyal történt – üzenték a szakszervezeti vezetők.

Grandić közlekedési, motorkerékpáros rendőrként teljesített szolgálatot, 2009-ben egy négytagú rablóbanda nyomába eredt, a Belgrád–Újvidék autóúton, a Minut benzinkút közelében az egyik bűnöző agyonlőtte.