2024. április 26., péntek
KOSÁRLABDA - PORTRÉ

Zomborból az All Star-gáláig

Bár mindössze 22. életévét fogja betölteni februárban, máris biztos kezdővé, csapatának egyik húzóemberévé vált a zombori származású fiatal szerb kosárlabdázó, Nikola Jokić. A Denver Nuggetsben oroszlánrészt vállal abban, hogy a csapat a nyugati főcsoport rájátszásába jusson, hazája válogatottjában szintén az egyik legponterősebb ember. A február 17. és 19. közötti NBA All Star-gálán a feltörekvő játékosok mérkőzésén léphet pályára.

Jokić 2012 nyarán írta alá élete első profi szerződését a Mega Leks csapattal. A klubban töltött első éve során nem kapott túl sok játéklehetőséget a szeniorcsapatban, legtöbbször a klub juniorjai között lépett pályára. A 2013/2014-es szezon mind az ő, mind a csapat számára nagy előrelépést jelentett, hiszen a Mega Leks az Adriai Ligában indulhatott, Jokić pedig 25 mérkőzésen lépett parkettre a régió legrangosabb bajnokságában. Ezeken az összecsapásokon átlagosan 11,4 pontot, 6,4 lepattanót és 2,5 gólpasszt jegyzett, csapata pedig a stabil középmezőnyben végzett a 8. helyen.

2014 júniusa nagy fordulatot, egyben kisebb csalódást hozott a fiatal tehetség életében. A Denver Nuggets az NBA draftjának (játékosbörze) második fordulójában, összesen a 41. emberként választotta ki, viszont ezt követően nem élt a játékjogával, hanem további egy évre a Mega Leksben hagyta tapasztalatszerzés céljából. Ebben a 2014/2015-ös idényben csapata egyik legjobbja lett, 15 pont felett, 9 lepattanó felett és 3 gólpassz felett átlagolt.

A sikeres szezon után a Denver, egy évvel draftolása után, beemelte játékoskeretébe, ami valódi áttörést jelentett az akkor 20 éves Jokić karrierjében. Első NBA-szezonjában 80 mérkőzésen lépett pályára, ebből 55-ön a kezdő ötösben kapott helyet. Az NBA-újonc voltához képest szokatlanul nagy edzői bizalmat meghálálva 10 pontos és 7 lepattanós átlagot ért el, teljesítményével pedig beválasztották az év All Star-gálájának újonckezdőcsapatába.

A fiatal szerb egy új nemzedéket képvisel a posztján. Azon centerek és erőcsatárok sorába tartozik, akik a korábbi nagy embereknél sokkal gyorsabbak és mozgékonyabbak. Jokić a Shaquille O’Neal-típusú robusztus ötösökön és a Dwight Howard fémjelezte játékostípuson átívelő fejlődés következő lépcsőjén áll. Jó labdakezelésű, sok gólpasszt osztó, mozgékony centerről van szó, aki a rendkívül dinamikus játékban, a tíz másodperces támadások világában is megállja a helyét, jól átlátja a teljes pályát, és akár irányítói funkciókat is el tud látni. Ezt a generációt többek között – bár nem teljesen hasonló játékosokról beszélünk – Anthony Davis vagy Andre Drummond betörése jelezte, és mára jelentős tendenciáról beszélhetünk.

Jokić a jelenleg futó szezonban a Denver egyik kulcsfontosságú embere lett. Az eddig lejátszott 48 mérkőzésből 41-en pályára lépett, a keret harmadik legponterősebb játékosa. Gólpasszok terén is a legjobbak között van, és vezeti a statisztikát csapatában a lepattanók terén. Egyetlen mérkőzésen elért pontrekordja 35, és többször ért el tripladupla-közeli eredményt.

A szerb több rekordot is felállított már az NBA-ben: 1973 óta, amióta nyilvántartják ezt a statisztikát, a legjobb támadóindexet érte el az újonc és másodéves játékosok között 129 ponttal, megelőzve többek között Michael Jordant és Magic Johnsont. 40 éve az első játékos lett, aki első két szezonja valamelyikében 20 pontot, 10 lepattanót és 5 gólpasszt átlagolt 36 percre elosztva.

A pont- és egyéb rekordok újabb döntögetése tehát csak idő kérdése, ahogy az is, bejut-e a Denver a rájátszásba a nyugati főcsoport kiélezett versenyfutásának végén. Jokić jelenleg kisebb csípősérülés miatt hagyta ki csapata utóbbi néhány meccsét. Hiányát azonnal megérezve a Nuggets rajongóinak jó okuk van mielőbbi visszatérésében reménykedni.

Névjegy

Név: Nikola Jokić

Beceneve: Joker

Nemzetiség: szerb

Magasság: 2,08 méter

Testsúly: 113 kg

Pozíció: center, erőcsatár

Csapatok: Mega Basket (2012–2015), Denver Nuggets (2015–)

Eredmények: olimpiai ezüstérmes (2016), U19-es világbajnoki ezüstérmes (2013)

Díjak, elismerések: Adriai Liga MVP (2015), NBA Rookie-válogatott, kezdőcsapat (2016)