2024. április 26., péntek

Madárinfluenza Apatinban

Járványveszélyt hirdettek, miután a Duna-parton talált két elhullott hattyú tetemében a laboratóriumi vizsgálat kimutatta az erősen fertőző H5N8 vírust. A természetjárók állítólag néhány nappal korábban több hattyútetemet is láttak a folyó jegén.

A nyugat-bácskai illetékes hatóság Apatint madárinfluenzával fertőzött területté nyilvánította, míg Szond, Szilágyi, Kupuszina és Szentiván (Prigrevica) veszélyeztetettnek számít. A hatóság fölszólította a polgárokat, hogy tartsák zárt helyen a baromfit, hogy ne kerülhessenek kapcsolatba vadon élő madarakkal. Mindenkinek javasolják, hogy oltassa be szárnyasait és díszmadarait.
A fertőző vírusról megállapították, hogy emberre nem veszélyes, ám mutálódhat, így elengedhetetlen az elővigyázatosság.
A hatóság számba veszi a szárnyasokat nevelő háztartásokat, és megszervezi a baromfi egészségügyi megfigyelését, miként a vadon élő madarak fészkelőhelyeinek ellenőrzését, sőt kontrollálja a baromfikereskedelmet is.
Madárkiállítás Zomborban
Miközben Apatinban madárinfluenza-járványt hirdettek az elmúlt hétvégén, a szomszédos Zomborban éppen az ország legnépesebb szárnyaskiállítása zajlott, a 41. nemzetközi vásár és a 3. országos kisállattenyésztő bajnokság.

A rendezvényt megnyitó Nenad Katanić mezőgazdasági miniszterhelyettes kiemelte, hogy a zombori kiállítás nem csupán Szerbia legnagyobb ilyen rendezvénye, hanem ebben a tekintetben egyedülálló az egész Balkánon. Igor Gromilović, a kiállítást szervező Sombor 1871 egyesület titkára, egyben a Kisállattenyésztők Szerbiai Egyesületének elnöke arra tért ki, hogy a madárinfluenza miatt Szerbiában több hasonló programot lemondtak, de a hagyományos zombori kiállításra minden eddiginél több galambot, díszmadarat, nyulat és egyéb kisállatot hoztak el gazdáik Szerbia számos településéről, miként Magyarországról, Horvátországból, Bulgáriából, Szlovákiából, Szlovéniából is.
A vasárnap reggelre hullott hó és a kellemetlen hideg nem riasztotta el se az eladókat, se az érdeklődőket a délelőtt megrendezett szabadtéri állatbörzétől. A Mostonga sportcsarnok előtti parkolóban ilyenkor ezrével fordulnak meg a látogatók, miként most is. Díszmadarak, kutyák, nyulak, aranyhörcsögök, ékszerteknőcök cseréltek gazdát, sőt kisállattenyésztői fölszerelést, tápot és eledelt is kínáltak a standokon.
Egzotikus madarak fotókon
Maradjunk még a szárnyasoknál! A Seychelle-szigeteken, Izlandon és Sri Lankán fényképezett egzotikus madárfotókból nyílik holnap kiállítás a zombori Városi Múzeum földszinti kiállítótermeiben. A tárlat szerzője a zentai származású Vuko Laban, aki egyébként műholdas kommunikációval foglalkozik Európában, Ázsiában és Afrikában. Utazásai során madarakat fényképez, szemléltetvén, hogy a madárvilág egyaránt gazdag a sarkkör közelében és az egyenlítő táján is. A Seychelle-szigetek nemzeti parkjában például május és október között 2,5 millió madár tanyázik.
A kiállítást a szerző mellett Milan Ružić, szerbiai madárkutató és madárvédő egyesület elnöke nyitja meg szerdán 18 órakor a zombori Városi Múzeumban.