2024. április 27., szombat

Eredj, ha tudsz…

(Kép: Fehér Rózsa)

(Kép: Fehér Rózsa)

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben szombaton este tartották meg a magyar kultúra napja alkalmából összeállított ünnepi műsort. Az Eredj, ha tudsz… című zenés-verses összeállításban Illyés Gyula, József Attila, Márai Sándor, Petőfi Sándor, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Sajó Sándor, Váci Mihály és Wass Albert művei hangzottak el Magyar Zsófia, Pásztor Tímea és Péter Lea tolmácsolásában, a megzenésített versek, népdalok és ismert együttesek dalait pedig Magyar Réka, Szerda Ákos és a Fokos zenekar adta elő.

Ünnepi köszöntőt Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színművésze mondott. Rendhagyó, szellemes és frappáns beszédében többek  között arra is rámutatott, hogy a magyar kultúra nemcsak a magyar művészetet jelenti, hanem a nemzet viselkedési normái, rítusai, létezésének a valóságra reflektáló élő, folyamatosan változó lényege is ennek a kultúrának a része.

A műsort Péter Lea szerkesztette, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a XXI. századi magyarság elvándorlási problémájára, és emlékeztessen arra, hogy a magyar nyelv, kultúra és a nemzet fennmaradása ilyen körülmények között milyen kihívások elé állítja a társadalmat és az egyéneket.