2024. április 26., péntek

Teátrum Neked!

Színházi fesztivált szerveznek Zentán – Új mikrobusszal gazdagodott a Zentai Magyar Kamaraszínház
A Zentai Magyar Kamaraszínház csapata az új mikrobusszal

A Zentai Magyar Kamaraszínház csapata az új mikrobusszal

Teátrum Neked! címmel szerveznek színházi fesztivált Zentán. A február 9. és 11. között megrendezendő eseményen mások mellett Gubik Petra és Szomor György, valamint Koncz Gábor és Udvaros Dorottya előadását is láthatják majd az érdeklődők a Zentai Magyar Kamaraszínházban, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Wischer Johann, az intézmény igazgatója és Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, akik arról is beszámoltak, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából nemrég új mikrobusszal gazdagodott a Zentai Magyar Kamaraszínház.

 – A Zentai Magyar Kamaraszínház egyre inkább megkerülhetetlenné válik nemcsak a zentai, hanem a délvidéki művelődési életben is, sőt, talán a Kárpát-medencei magyarság egésze szempontjából is, hiszen az intézmény az elmúlt évek során olyan nagy ívű fejlődést mutatott, amely mindenki számára példaértékű lehet – hangsúlyozta Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, hozzátéve, Zenta község önkormányzata éppen ezért rendkívül fontosnak tartja, hogy minden lehetséges módon támogassa a kamaraszínházat, amelynek jóvoltából rövidesen újabb színfolttal fog gazdagodni a község kulturális élete.

– A Magyar Teátrumi Társasággal, a Magyar Nemzeti Tanáccsal és Zenta község önkormányzatával karöltve Teátrum Neked! címmel háromnapos színházi fesztivált szervezünk február 9. és 11. között a Zentai Magyar Kamaraszínházban, ahol számos gyermek- és felnőttprogrammal várjuk majd az érdeklődőket, mások mellett olyan neves művészek közreműködésével, mint Gubik Petra és Szomor György, Koncz Gábor vagy Udvaros Dorottya, akik az esti órákban lépnek színpadra, de napközben is igen izgalmas programokkal készülünk, köztük különféle foglalkozásokkal és előadásokkal is – magyarázta Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója.

– A Zentai Magyar Kamaraszínház az elmúlt évben komoly támogatást kapott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, aminek köszönhetően új mikrobuszt vásárolhatott, és ezáltal a jövőben még eredményesebben folytathatja majd azt a tevékenységet, amelynek célja, hogy a színházat, illetve általában a kultúrát elvigye a szórványba is, hiszen az elmúlt évek során sok nehézséget okozott az intézmény számára az, hogy miként oldják meg azt a rengeteg utazást, amelyre a tájolás miatt volt szükségük, mostantól viszont ezek a problémák is egy csapásra megoldódnak – fogalmazott Perpauer Attila.

– Nagyon örülünk annak, hogy megvalósulhatott ez a projektum, hiszen már jó néhány éve jeleztük, hogy az általunk kifejtett tevékenységek zavartalanságának szavatolása érdekében jó lenne, ha be tudnánk szerezni egy mikrobuszt, hiszen az elmúlt évek során sok fejtörést okozott számunkra az, hogy el tudjunk jutni azokra a helyekre, amelyekre szerettünk volna – tette hozzá Wischer Johann, aki elmondta, az intézménynek több olyan programja is van, amelyeknek fontos részét képezik az utazások, köztük a tájolási program, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával évente tíz-tizenkét településre viszik el az előadásaikat; a tantermi produkciókra épülő program, amely az elmúlt évek során évi hetvennyolc előadást jelentett számukra, hiszen körbejárták Vajdaság összes olyan középiskoláját, amelyekben magyar nyelvű oktatás folyik, ráadásul ezt a jövőben szeretnék az általános iskolás korosztályra is kiterjeszteni, ami reményeik szerint már az idei évben megvalósul majd; illetve az a program is, amelynek köszönhetően Magyarországon is igen gyakran vendégszerepelnek, hiszen egyéb helyszínek mellett rendszeres vendégei a Békéscsabai Jókai Színháznak, a Soproni Petőfi Színháznak és a budapesti Nemzeti Színháznak is.

Az utóbbi február 4-én, szombaton újra Zentán vendégszerepel majd, ahol Földes László Hobo A Gulag virágai című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, amelynek szereplői Földes László Hobo, Rácz József és Pál Lajos, rendezője pedig Vidnyánszky Attila.

(A Teátrum Neked! fesztivál részletes programjáról a későbbiekben számolunk be.)