2024. április 27., szombat

A Széchenyi Apatinban várakozik

Akkor indulnak a jégtörők Újvidékre, ha Dályánál a jégtorlasz átjárható lesz

Pénteken délben érkezett meg Apatinba az a két jégtörő hajó, amlyeket Szerbia bérelt Magyarországtól, hogy segítsenek a jégtorlaszok megszüntetésében.

A legnagyobb magyarországi jégtörőt a Széchenyit két 1000 lóerős gép hajtja

A legnagyobb magyarországi jégtörőt a Széchenyit két 1000 lóerős gép hajtja

A magyar flotta legkorszerűbb és legnagyobb jégtörője, a Széchenyi, valamint a Jégtörő VII. nevet viselő hajó még mindig az apatini kikötőben vesztegel. Mint Kovács Dezső, a Széchenyi jégtörő kapitánya elmondta, akkor indulnak el, ha a Jégtörő XI-nek sikerül áttörnie Dályánál a dugót. Ennek a két hajónak ugyanis nem feladata a szerb-horvát-magyar közös folyószakaszon a jégdugó elhárítása. A három ország megbízásából a XI-es és a VI-os jelzésű hajók dolgoznak. Közülük a VI-os tegnap a jég fogságába került. A kapitány szerint az várhatóan ma kiszabadul, ugyanis a XI-es tegnap reggel elindult folyásiránnyal ellenkező irányba és tulajdonképpen ez az egy hajó végez érdemi munkát, ugyanis a feltört jégtáblák leereszkedhetnek a folyón. Kovács Dezső kapitány szerint a Jégtörő XI ma óránkénti hat kilométeres sebességel halad és megtörténhet, hogy ma délután már a két Apatinban veszteglő hajó is elindulhat, hogy Újvidéknél és Belgrádnál segítsen a gondok elhárításában.

Kovács Dezső, a Széchenyi jégtörő kapitánya

Kovács Dezső, a Széchenyi jégtörő kapitánya

Ma reggel -19,5 Celsius-fok volt Apatinban a levegő hőmérséklete. A kikötőben veszteglő magyar jégtörők körül az éjszaka már ismét befagyott a Duna. Várhatóan a hideg időjárás huzamosabb ideig eltart, ezért nem lehet tudni, hogy meddig maradnak a jégtörők Szerbiában. A kapitány szerint addig, amíg lesz munka.

A Széchenyi jégtörő a magyar flotta legerősebb hajója.Több mint 40 méter hosszú, 10 méter széles, és két 1000 lóerős gép hajtja . Különlegessége, hogy jóval sűrűbb bordázattal és vastagabb lemezeléssel készült, mint a többi hajó. Álló jég és jégtorlaszok bontására is alkalmas, hiszen a két nagyon erős gép düllöngélő mozgással aprítja a jégakadályokat.

A szakemberek szerint, ha mind a négy magyar jégtörő dolgozik, 4 napon belül stabilizálódhat a helyzet a Dunán. A szerb-magyar-horvát megbízásból dolgozó jégtörőkért Szerbia óránként 120 eurót fizet. Ez mindössze a 25 százaléka a költségeknek, ugyanennyit fizet Horvátország is, Magyarország pedig a költségek 50 százalékát állja.

Hiába kérdeztük, hogy mennyi az órabére a Széchenyinek meg a Jégtörő VII-nek, amelynek költségeit Szerbia egyedül állja, a Széchenyi fedélzetén tartózkodók nem tudták megmondani. Egy másik forrás szerint Szerbia nem bérli ezeket a hajókat, hanem Magyarország segíségül küldte őket.