2024. május 4., szombat

A tűzoltókon felül még 25 embert keresnek az összeomlott iráni épület romjai alatt

Még 25 embert tartanak számon eltűntként azon a 20 tűzoltón felül, akik a tűz oltása közben meghaltak a Teheránban csütörtökön összeomlott toronyházban - közölték pénteken iráni illetékesek, hozzátéve, nem valószínű, hogy élve megtalálják őket .

A tűz és a füst pénteken még mindig akadályozta a bent rekedt legalább húsz tűzoltó holtteste utáni kutatást - jelentette az állami televízió.
Az 1960-as években emelt 17 szintes épületben csütörtök reggel tűz ütött ki. Az épületet ezért kiürítették és a tűzoltók még küzdöttek a lángokkal, amikor a ház a televíziónézők, az épületen kívül tartózkodó többi tűzoltó és járókelők szeme láttára összedőlt.
A televízióban, amely napi 24 órában tudósít a szerencsétlenségről, látni lehetett, ahogy több tucatnyi tűzoltó és katona vágja át a vasgerendákat és a betontömböket a holttestek után kutatva.
"A tűzoltók katasztrófát előztek meg. Emberek százai haltak volna meg, ha nem térnek vissza az épületbe" - mondta Dzsalal Maleki, a teheráni tűzoltóság szóvivője, aki szerint egyáltalán nincs esély arra, hogy túlélőket találjanak.
A főváros déli részén fekvő, Plasco Building nevű épületben bevásárlóközpont, kereskedelmi irodák és ruházati üzletek voltak.
A toronyház összeomlásakor 88-an sérültek meg, közülük hárman vannak kórházban.
Baker Kalibaf teheráni polgármester elmondta, hogy az épület tulajdonosai nem vettek tudomást a rossz biztonsági intézkedésekkel és az építmény gyenge szerkezetével kapcsolatos sorozatos figyelmeztetésekről.
A teheráni kormány szombatra nemzeti gyásznapot rendelt el.