2024. április 26., péntek
2016-OS VISSZATEKINTŐ – ASZTALITENISZ

Elnöki gondok

Az asztalitenisz 2016-ban is megőrizte vezető helyét a világon, legalábbis ami a nemzeti szövetségek számát illeti. A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetségnek (ITTF) 222 tagja van, ami kettővel több, mint amennyi taggal a Nemzetközi Röplabda-szövetség (FIVB) rendelkezik. Ami az ITTF égisze alatt megrendezett eseményeket illeti, tavaly a Kuala Lumpurban lezajlott csapat-világbajnokság volt az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt és követett rendezvény, amely nem arról marad emlékezetes, hogy a kínaiak a férfiaknál és a nőknél is megnyerték a tornát, hanem arról, ahogyan az angolok berobbantak a világ élvonalába. Anglia férfiválogatottja 2014-ben még a II. divízióban játszott, s miután azt megnyerte, a malajziai vb-n a legjobbak között indulhatott. A nyolcaddöntőben Lengyelországot, a negyeddöntőben pedig Franciaországot győzték le, mindkét meccsen 3:2-re nyertek. Hogy mennyi lehetőség rejlik még az angolokban, arra a három játékos életkora adhat választ, hiszen a csapat legidősebbje, Paul Drinkhall az idén januárban tölti be a 27. életévét, míg Liam Pitchford 1993-ban, Sam Walker pedig 1995-ben született.

A riói olimpián is a kínaiaké volt a főszerep, az asztalitenisz népszerűségét pedig bizonyítja, hogy a mérkőzéseket a televízión keresztül több mint 552 millió néző látta. Természetesen a kínaiak nemcsak az érmek számában, hanem a nézettségi adatok során is az élen végeztek 372 millió nézővel. A legnézettebb mérkőzés a Kína–Dél-Korea férfielődöntő volt, amelyet Kínában 13,3 millióan követtek.

Szerbiában 2016-ban a versenyek közül talán a márciusban megrendezett országos bajnokságot kell megemlíteni, annál is inkább, mert a niši versenyen Nagy Némedi Valentin (egyéniben és vegyes párosban) és Truzsinszki Viktória (egyéniben és női párosban) két-két aranyérmet gyűjtött be. Az országos csapatbajnokság a férfiaknál a Crvena zvezda győzelmével ért véget, amely a Banatot győzte le, míg a nőknél a Novi Sad (Fenyvesi Anna Zsófia, Makszuti Anetta, Truzsinszki, Aleksandra Savić) lett a bajnok, amely a fináléban a törökkanizsai Obilić ellen nyert.

A 2016/2017-es idény őszi szezonjában a férfi és a női Szuperligában is egy-egy csapatnak sikerült megőriznie veretlenségét: a férfiaknál a nagybecskereki Banat (amelynek első számú játékosa, Nagy Némedi Valentin a nyáron a németországi III. ligába igazolt, s kiválóan szerepel), a nőknél pedig a törökkanizsai Obilić (Recskó Emma, Izabela Lupulescu, Dragana és Branislava Vignjević) győzte le valamennyi ellenfelét.

A nemzetközi korosztályos versenyeken Szerbiából az ifi lányok jeleskedtek: az Izabela Lupulescu, Dragana Vignjević, Tijana Jokić, Surján Szabina, Benkő Edina összetételű válogatott ezüstérmes lett a Zágrábban megrendezett korosztályos Európa-bajnokságon, s Izabela Lupulescu az ifjúsági világbajnokságon is a dobogóra állhatott, miután a szlovén Darko Jorgićtyal az oldalán bronzérmes lett. A felnőttek között az októberben Budapesten megrendezett Európa-bajnokságon Aleksandar Karakašević a litván Rūta Paškauskienėvel az oldalán vegyes párosban harmadik lett, csakúgy mint a női párosok versenyében a magyarországi Pergel Szandra/Madarász Dóra alkotta kettős. Karakašević az érem megszerzése után bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól, pár nappal ezelőtt azonban meggondolta magát, s jelezte, asztalhoz áll majd a 2017-es világbajnokságon, amelyet Németországban rendeznek meg.

A sikeres Eb-rendezés fontos volt a Magyar Asztalitenisz-szövetségnek (MOATSZ), mivel már korábban jelezték a vezetők, hogy megpályázzák a 2019-es világbajnokság rendezési jogát is.

Szerbiai szemszögből a budapesti Eb annyiban volt egyedülálló, hogy pont a kontinensbajnokság kezdetekor derült ki, hogy a bíróság érvénytelenítette Szerbiai Asztalitenisz-szövetség (STSS) előző elnökének a leváltásáról szóló döntést, ezért az a furcsa helyzet állt elő, hogy nem lehetett tudni, ki is áll a szövetség élén. A helyzet azért volt faramuci, és még ma is az, mert az új szövetségi kapitányokat (Nikolae és Ilie Lupulescu) az a vezetőség jelölte ki, amelynek – a bírósági döntés értelmében – erre nem is volt joga… A Vajdasági Asztalitenisz-szövetségben (STSV) sem volt unalmas az év vége, hiszen december 28-án a közgyűlésen a bizalmatlansági szavazás után kiderült, Vladimir Šiška jelenlegi elnök nem élvezi a klubok küldöttjeinek bizalmát, így február 14-ére tisztújító közgyűlést hívtak össze. Egy nappal később, december 29-én az STSV honlapjára is felkerült az a dokumentum, amelyet Vladeta Terzić sportellenőr írt alá, s amelyben az áll, hogy egy névtelen feljelentés miatt megkezdődött a nyomozás a 2015/2016-os idényben lejátszott Unirea–Rapid női szuperligás mérkőzés miatt. A feljelentő szerint az uzdini együttes nem a legerősebb felállításban állt asztalhoz, így jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a vendégek megnyerjék a találkozót és bebiztosítsák a bennmaradást. Az „asztalitenisz kedvelője” aláírással jegyzett átiratban még az is szerepel, hogy Milan Agadisan, a Rapid edzője elmondta, hogy a klub támogatója ezer eurót fizetett az uzdini csapatnak, hogy ne a legerősebb felállásban szerepeljenek a mérkőzésen. Hogy a helyzet még kacifántosabb legyen, az Unirea edzője a jelenlegi női szövetségi kapitány, Nikolae Lupulescu volt, és ma is az…