2024. április 26., péntek
25. KÉZILABDA-VB - FÉRFIAK

A motivációról majd vasárnap reggel…

A magyar válogatott pénteken Németországgal, egy nappal később pedig Horvátországgal mérkőzik meg

Megtörténhet, hogy több magyar játékosnak, köztük Nagy Lászlónak, Fazekas Nándornak, Iváncsik Gergőnek, Harsányi Gergelynek, Császár Gábornak is a franciaországi világbajnokság lesz az utolsó vb, amin szerepelnek, s emiatt talán a motiváció is erősebb lesz egy jó eredmény elérésére. Ehhez azonban a németek és a horvátok ellen legalább két pontot kellene szerezni, mivel ha nem így lesz, a nyolcaddöntőben már jöhetnek az olimpiai bajnok dánok vagy a kellemetlen svédek.

Az már a vb-pótselejtezők kisorsolásakor kiderült, hogy a januári vb-n vagy a szerb, vagy a magyar válogatott szerepel majd, mivel a két nemzeti együttes egymás ellen lépett pályára a pótselejtezőben. A párharcot a magyar válogatott kettős győzelemmel nyerte meg, s így kijutott a vb-re, míg Szerbiában nemcsak amiatt foghatták a fejüket, mert a katari vb és a riói olimpia után újabb nagy tornáról maradtak le, hanem az utánpótlás helyzete miatt is, ugyanis az ifjúsági (1996-ban születettek) vb-selejtező során, az év elején Gornji Milanovacon a csoportban Görögország, Litvánia és Izland is legyőzte a vendéglátó Szerbiát, amely így csoportutolsó lett, és biztosan nem lesz ott az algériai világbajnokságon…

A magyar válogatott vb-felkészülése jól sikerült, hiszen a dániai Bygma-kupán legyőzte Izlandot (30:27) és Egyiptomot (32:26), s az olimpiai bajnok dánok ellen is vezetett, ám a végén 24:21-es vereséget szenvedett. Mindig ott van azonban a kérdőjel az emberben: mekkora jelentőséget szabad tulajdonítani a felkészülési mérkőzéseknek?

Semekkorát – mondta köntörfalazás nélkül Csordás Zoltán mesteredző, aki a svájci Möhlin trénere. – Annak ellenére, hogy pár nappal a vb előtt már minden edző a legjobb csapatát küldi pályára, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az eredményből, hiszen a csapatok ilyenkor még néhány figurát próbálnak meg, esetleg egy védekezési taktikát gyakorolnak. Az pozitív, hogy sikerült nyerni az izlandiak és az egyiptomiak ellen, de nagy kérdés lesz, hogy milyen a csapat motivációja. Jó néhány játékosnak utolsó vb-je lehet ez, s most az a kérdés, hogy emiatt felpörögnek-e, vagy pedig extra motiváció híján teljesítik a kötelezőt, és a nyolcaddöntőben búcsúznak” – nyilatkozta Csordás, aki szerint a németek elleni pénteki és a horvátok elleni szombati találkozó után kiderül, lesz-e esély a jó eredményre.

Nagyon fontos lenne, hogy a magyar válogatottnak legyen pontja az első két mérkőzés után. Éppen ezért érdemes megvárni az olimpiai bronzérmes németek, valamint a horvátok elleni találkozó végeredményét, és utána vasárnap reggel feltenni a kérdést: most mi a helyzet a motivációval? A németek ellen nehéz lesz pontot szerezni, mivel kiválóan védekeznek, s őket talán a franciák tudják megverni erővel, valamint a dánok technikával. A horvátoknál Željko Babić szövetségi kapitány beadta visszavonhatatlan lemondását, majd azt mégis visszavonta. Számomra fontos kérdés, hogy ezek után hogyan ítélik őt meg a játékosai, megmaradt-e a tekintélye.”

Erre utalt nemrég a válogatottból kimaradt Igor Vori is, aki három év után a PSG-ből visszatért a Zagrebbe, s azt nyilatkozta, „igencsak komolytalan, ha valaki visszavonja a visszavonhatatlan lemondását”. A horvátok a sérült Marko Kopljar (Veszprém) és Marino Marić (Melsungen), a személyes gondok miatt kimaradó Ivan Čupić (Vardar), és a mononukleózisból nemrég felépülő Ivan Slišković (Veszprém) nélkül érkeztek Franciaországba, nem titkoltan azzal a céllal, hogy megtalálják annak a csapatnak a gerincét, amely a 2018-as horvátországi Európa-bajnokság az aranyéremért harcolhat majd.

A horvátokkal azért lesz nehéz, mert ők képesek 6-0-t, 5-1-et, 3-2-1-et is védekezni, s ez utóbbit nem nagyon szereti a magyar válogatott.”

A horvátok a felkészülés során 24:22-re nyertek Montenegró ellen, Tunéziát pedig 35:30-ra győzték le. A szervezők már jelezték, a horvát–magyar mérkőzésre az összes belépő elkelt, csakúgy mint a jövő pénteki Németország–Horvátország rangadóra is.

Az sem a magyar csapat malmára hajtja a vizet, hogy a németek és a horvátok elleni mérkőzések kezdési időpontja között 27 óra van. „Az idősebbeknek nem lesz sok idejük kipihenni az első mérkőzés fáradalmait, de nekik már van annyi rutinjuk, hogy ezt meg fogják oldani, de nem lesz egyszerű dolog. Chile ellen gólkülönbséget kell javítani, Szaúd-Arábia egy félidőnél több kellemetlen percet nem szabad, hogy okozzon, a fehéroroszok pedig új csapatot építettek, több idős játékos visszavonult, s eléggé akadozik a játékuk. Az, hogy Nišben agyonverték a szerbeket, ne tévesszen meg senkit, mivel az elsősorban annak volt köszönhető, hogy a szerbek azon a meccsen elfelejtettek védekezni…”

A magyar válogatott mérkőzései

Január 13., péntek, 17.45: Németország–Magyarország.

Január 14., szombat, 20.45: Magyarország–Horvátország.

Január 16., hétfő, 17.45: Magyarország–Chile.

Január 18., szerda, 14 óra: Szaúd-Arábia–Magyarország.

Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország.

Az olimpián Dánia, Franciaország, Németország volt a sorrend, és Csordás szerint ez a három csapat a vb-n is a legesélyesebb az érmekre.

Rajtuk kívül még a svédeket említeném, akik már jó ideje együtt vannak, két remek kapusuk van, nagyon sokan a Bundesligában szerepelnek, és a fő erősségük a csapategység. A lengyeleknél továbbra is gond Talant Dujsebajev, aki a nyitott falat erőlteti, ami nem tetszik az idősebbeknek. Kellemes meglepetés lehet a macedón válogatott, amelyet Lino Červar jól összerakott, és a Szlovénia, Tunézia, Izland hármas közül képesek kettőt meglepni, annál is inkább, mert valószínű, hogy Kiril Lazarovnak ez lesz az utolsó világbajnoksága. Két évvel ezelőtt Katar ezüstérmes volt, de azt el kell felejteni, a katariak mostani vb-szereplése majd bebizonyítja, mennyit is ért a hazai pálya.”

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a nyolc közé jutást tűzte ki célnak. Balogh Zsolt, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik első felnőtt-világversenyén szerepelhet. A 18-as utazó keretet az első technikai értekezleten szűkítik 16 tagúra, a torna során két cserére van lehetőség.

Nem volt sok időnk a felkészülésre, de jó csapatunk van, fiatal és rutinos játékosok keveréke. Az elsődleges célunk, hogy bejussunk a tizenhat közé, aztán meglátjuk. Látom az önbizalmat a csapaton, és én is hiszek a fiúkban, ám reálisan kell nézni a dolgokat azok után, hogy honnan indultunk. Az első két meccs nagyon nehéz lesz, nem mi vagyunk az esélyesek a németek és a horvátok ellen. Okosan kell felépítenünk a vb-t, be kell osztani az erőnket, egy vereség miatt nem szabad, hogy összedőljön a világ – mondta Xavi Sabaté, a válogatott szövetségi kapitánya, aki csak pár hónappal idősebb a szintén 41 éves Fazekas Nándornál, a válogatott kapusánál.

A csoportok

A csoport (Nantes): Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia.

B csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola.

C csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd-Arábia.

D csoport (Párizs): Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína.

Generációváltás Matićtyal?

Pár hónappal ezelőtt szóba került, hogy a Veszprém szerződteti Veselin Vujovićot, végül azonban Xavier Sabaté maradt a csapat kispadján. Csordás szerint valóban voltak tárgyalások, de az idősebb játékosok nem fogadták nagy lelkesedéssel az ötletet.

– Veszprémben az van, amit a rangidősök mondanak. Nem akarták Vujovićot edzőnek, mivel nekik inkább egy báb felel meg, egy olyan tréner, akit irányíthatnak. Hasonló a helyzet a magyar válogatottban is, csakhogy ez az állapot nem tartható fenn sokáig. Úgy látom, lassan elkerülhetetlen lesz egy generációváltás, ami magával hozza, hogy új edző ül majd le a válogatott kispadjára. Továbbra is fenntartom a véleményem, hogy Vladan Matić ideális megoldás lenne, más kérdés, hogy a sok külföldi miatt egyre nehezebb lesz fiatal magyar játékosokkal feltölteni a kiöregedők helyét.