2024. április 27., szombat

Holnap rendkívüli kormányülés

A szerb államvezetés egyelőre nem kívánja kommentálni Haradinaj szabadlábra helyezését

Ivica Dačić szerb külügyminiszter, kormányfő-helyettes azt mondta, Szerbia egyelőre nem reagál a francia bíróság határozatára, hogy Ramush Haradinaj, a háborús bűnök elkövetésével vádolt koszovói albán politikus szabadlábon várhatja meg a kiadatási eljárás lezárását. Az ügyet a holnapi rendkívüli kormányülésen vitatják meg, amelyet Aleksandar Vučić délelőtt tíz órára hívott össze.

Vučić szerda este kifejtette: esze ágában sincsen azokat védeni, akik gaztetteket követtek el, főleg nem akkor, ha az áldozatok szerbek. Az albán politikai erők tiltakozásával kapcsolatban pedig abbéli véleményének adott hangot, hogy az albánok jól szervezettek, együttesen lépnek fel és fejfájást okoznak az országoknak, ahol élnek.

– Érdemes lenne néhány kérdést intézni az országokhoz, ahol az albánok gondokat okoznak. Vajon megpróbált-e bárki is a dolgok mélyére látni? Véget kellene vetni a meséknek, hogy minden az albánok, vagy bárki más ellen történik. Vajon fel merte-e bárki is tenni magának a kérdést, hogy esetleg háborús bűnöst véd? Ezt a kérdést tenném fel mindenkinek, aki hívogat és azzal vádol, hogy Szerbia nem jár el megfelelően, amikor ragaszkodik Haradinaj kiadatásához – fogalmazott Vučić.