2024. április 27., szombat
NIN-PER

A miniszter elégedett a döntéssel

Az újságíró-egyesületek szerint az ítélet aggasztó üzenet a médiumok számára

Nebojša Stefanović belügyminiszter kijelentette: örül, hogy megnyerte a NIN hetilap elleni pert, mert ez azt bizonyítja, hogy igaza volt.

– Örülök, hogy a nyilvánosság láthatja: valótlanságokat állítottak rólam, amikor bűnrészességgel vádoltak. Mondjon bárki bármit, a szövegben ez állt – mondta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy a számára megítélt kártérítés teljes összegét az életüket vesztett szerbiai rendőrök gyermekeit segítő alapba fizeti be.

– Nem a pénzért pereskedtem. Meg akartam mutatni, hogy nem lehet valakit csak úgy megvádolni egy bűncselekmény elkövetésével. Ez nem sajtószabadság, nem demokrácia – érvelt Stefanović.

A Szerbiai Újságíró Egyesület, a Szerbiai Független Újságíró Egyesület, a Vajdasági Független Újságíró Egyesület, valamint a hírközlő eszközökben dolgozók további négy szervezete kiáll a NIN hetilap mellett. Közleményükben megállapítják, hogy a bírósági ítélet aggasztó üzenet a médiumok számára: bármi érheti őket, ha állami tisztségviselőket bírálnak. Az újságíró-egyesületek zavarosnak és ellentmondásosnak találják, hogy a bíróság elismeri ugyan, hogy nem tudta és nem is volt illetékes megállapítani, hogy ki szervezte a rombolást, azt azonban mindenképpen leszögezi: nem igaz, hogy a felperes (Stefanović) szervező és résztvevő volt.

Mint közöltük, a tárcavezető a Savamala fantomja című írás miatt perelte a NIN közéleti hetilapot, amely a sokat vitatott fővárosi épületbontás kapcsán azt írta, hogy „egy ilyen műveletet képtelenség lett volna végrehajtani a belügyminiszter tudomása és segítség nélkül”. A bíróság a miniszter javára ítélkezett, és 300 ezer dináros kártérítésre kötelezte a lapot.