2024. április 27., szombat

Fél évszázad után megújult a szentély

Adán a katolikus templomban restaurálták az oltárképet és renoválták a tornyot, illetve rendbe tették a plébániát

Az adai Szentháromság katolikus templomban decemberben fejeződött be az oltárkép és a szentély felújítása, majd Szungyi Károly adai plébános meghívására Pénzes János szabadkai megyés püspök szentelte föl ünnepi misén. Az 1795-ben épült adai templomot a kovácsoltvas tornya és a kör alakú galériakórusa teszi egyedivé. Miután 1874-ben restaurálták, a belseje barokk formát kapott, de a reneszánsz kivételével minden építészeti stílus jegyeit magán viseli. Franz Mauer festő készítette a Szentháromságot ábrázoló oltárképet, amit az elmúlt időszakban Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátorművész restaurált Szabadkán és Nagybecskereken.

– Tavaly novemberben még Szauer Miklós plébános idejében megállapodott a Szabadkai Városi Múzeum és az adai plébánia, hogy az oltárképet elviszik restaurálni. A terv szerint már idén novemberben vissza kellett volna kapnunk, de egy kicsit csúszott az időpont. Időközben az oltárképet kiállították Szabadkán a múzeumban, illetve a nyáron Nagybecskerekre került, ahol szintén kiállították. Mindeközben Korhecz Papp Zsuzsanna a látogatók előtt restaurálta a képet, hogy láthassa a nagyközönség is, hogyan zajlik ez a munkafolyamat – magyarázta Szungyi Károly plébános. – Tavaly december 1-jén, amikor Adára érkeztem, akkor láttam, hogy az oltárkép helye és a környéke elég elhanyagolt állapotban volt. Akkor határoztam, hogyha jön a restaurált oltárkép, akkor illő és üdvös dolog, hogy a szentélyt is rendbe hozzuk. Előzőleg, már januárban sor került a plébánia felújítására. Az épületben hat helyiség volt, amit fel kellett újítani, mivel romos állapotban volt az egész plébánia épülete. A továbbiakban a templomtorony felújítására került sor. A harangoknál megtörtént a gerendák felújítása, cseréje és megerősítése, valamint a lépcsőrész és a létrák rendbetétele, a falazások, illetve a torony tetején a csapóajtó felújítása. Ez mind a nyár folyamán lezajlott, és javarészt Ada község önkormányzatának köszönhetjük. Még nincs befejezve, mert el kell végezni a szigetelést a csapóajtó körül, mivel korábban az ajtón folyt be a víz a harangokra. Ez már az egyházközség költsége lesz. Várhatóan tavaszra fejeződik be a torony felújítása, mivel a téli időszakban nem tudják elvégezni a szükséges betonozást a hideg miatt. A torony renoválása közben a templomkertben felújítottuk a Szentháromság-szobrot, a keresztet, a Szent Flórián-szobrot, valamint a templom homlokzatán a Jézus szíve és a Mária szíve szobrot – közölte a plébános.

– A szentély felújítására az utolsó hónapban került sor, amikor már véglegessé vált az időpont, hogy mikor kapjuk vissza az oltárképet. Amikor az állások fel lettek téve, akkor találtunk egy olyan feliratot, hogy legutóbb 1966-ban nyúltak hozzá a szentélyhez és az oltárhoz, ami meglátszott az állapotán, és ennyi idő után fel kellett újítani. Felújítottuk a Szent Péter- és a Szent Pál-szobrot, valamint azokat a részeket a falakon, illetve a mennyezeten, amelyeket el lehetett érni és meg lehetett csinálni. A színek kiválasztásánál és a munkálatok szakszerűsége szempontjából is kikértük Korhecz Papp Zsuzsanna véleményét. A restaurátor személyesen eljött Adára, és elmondta, hogy milyen színekkel dolgozzunk, hogyan és miként történjen a szentély rendbetétele. A szentély felújítását december 18-ára sikerült befejezni. Véleményem szerint nagyon jól sikerült. Korhecz Papp Zsuzsanna is annyit mondott, hogy a körülményeinkhez képest a lehető legtöbbet hoztuk ki a szentélyből, és ez nagyon jó. A püspök atyánk pedig megtisztelt bennünket azzal, hogy eljött, és felszentelte az oltárképet egy ünnepi szentmise keretében. A szentély és az oltárkép felújítását is az egyházközség finanszírozta – nyilatkozta Szungyi Károly plébános.