2024. április 26., péntek

Saša Janković indul az elnökválasztáson

A kormányfő szerint az ombudsman visszaélt a pozíciójával

Saša Janković köztársasági ombudsman a Magločistač internetes hírportálnak adott interjújában kijelentette, indulni fog a szerbiai elnökválasztáson, s mint hangsúlyozta, a polgárok jelöltje lesz.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Szerbiának szüksége van egy polgári jogvédőre. A köztársasági elnök, kormányelnök, miniszterek, polgármesterek, képviselők, és mások is jelöltetni fogják magukat – mondta Janković, aki hozzátette, még inkább szükség van polgári jogvédőre, így addig is végzi a munkáját, szigorúan tartva magát az alkotmányhoz és a törvényekhez, s nem hátrál meg senki elől. Mint hangsúlyozta, Szerbiában rendnek kell lennie, nem pedig bizonytalanságnak és félelemnek.

– Az elnök nem a pártegységet, hanem az állami és nemzeti egységet fejezi ki, a pártoknak meg kell találniuk a helyüket a közérdekben, nem pedig fordítva – emelte ki Saša Janković.

A bejelentésre Aleksandar Vučić kormányfő is reagált, aki gratulált az ombudsmannak a jelöltetéshez, hangsúlyozva, Janković ezzel visszaélt a jelenlegi funkciójával. Úgy fogalmazott, szemmel látható, ki rombolta le az intézményeket, amire ő már három éve próbálja felhívni a figyelmet.

– Gratulálok a jelöléshez, látom mindenkinek nagyon sietős lett. Jó, hogy van több jelölt, de az már nem jó, hogy egyesek más pozíciót betöltve lettek azok, ami az intézménnyel való visszaélés – mondta a kormányfő, aki emlékeztetett, hogy minden nagykorú polgárnak, aki rendelkezik a megfelelő képességekkel és összegyűjt 50 ezer aláírást, joga van jelöltetni magát elnöknek, az emberek pedig majd véleményt nyilvánítanak. Aleksandar Vučić még hozzátette, az SZHP soraiból két-három hónap múlva választanak elnökjelöltet.