2024. április 26., péntek

Csodasarok Magyarcsernyén

Az idén negyedik alkalommal hirdette meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a határon túli, 6 és 10 év közötti, óvodás és kisiskolás gyermekek számára a Miénk a város! elnevezésű Csodasarok programot.

A tudásfejlesztés mellett a program célja a közösségépítés, a magyarsághoz való tartozás erősítése és azok motiválása, megsegítése, akik a motorjai lehetnek egy adott közösségnek.
A négy hétig tartó versenyen a vajdasági diákok kiválóan szerepeltek, az 50 Csodasarokból ugyanis 21 Vajdaságba került. A program egyik nyertese a magyarcsernyei Tóth Viktor harmadikos tanuló, aki még három társával: Nagy Marinával, Kaslik Emesével és Tóth Tímeával vett részt a versenyen. A győztes úgy döntött, hogy iskolatársaival osztja meg a százezer forintnyi értékű ajándékot.
A Csodasarok ajándékcsomagokat tegnap Madarász Gyula, a Magyar Nemzeti Tanács tagja adta át a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolának. Mint mondta, egy ilyen esemény nagy öröm nemcsak számára, hanem a Magyar Nemzeti Tanács számára is, melynek tagjai a napokban 21 helyszínre juttatják el a Csodasarkot. A szórványban az effajta odafigyelés még nagyobb örömet jelent. Szerinte az is nagy dolog, amikor egy egyén játszik, és a nyereményét felkínálja osztálytársainak, a közösségének. A gyerekek arcán látható öröm pedig a legnagyobb ajándék, amit kaphatunk az ilyen nehéz időkben.
A magyarcsernyei általános iskolának jelenleg 135 tanulója van. Szerencsére ez a szám az tanév kezdete óta megmaradt. Valamikor két tagozat volt minden osztályból, ma már nem ez a jellemző. Most 12 első osztályosuk van, és mint ahogy Biacsi József igazgató mondja, remélhetőleg jövőre is legalább ennyi kisdiákot várnak. Az első osztályokba átlagosan 5–10 tanuló jár.
Nyári Angélának, a harmadikosok tanítónőjének is kis létszámú osztálya van. Mint mondja, igyekeznek minden jelentősebb versenyre eljutni, hogy halljanak Magyarcsernyéről, hogy mások is megtudják: itt, a román határ mentén is élnek még magyarok. Másrészt szerinte értékelni kell a gyerekek kitartását és eredményét, mert nemcsak önmaguk miatt, hanem a közösségükért is versenybe szálltak.
Tóth László tanácselnök az esemény közösségépítő erejét hangsúlyozta. A fiatalok elvándorlása Magyarcsernyén is nagyarányú, de szerinte a magyarcsernyeiek még mindig vannak elegen ahhoz, hogy megmaradjanak, hogy építkezzenek. Az innen kikerült diákok pedig – bárhova jussanak – bátran kimondhatják, hogy hova valósiak.