2024. április 27., szombat

Vooooooonal

Hétfőn este a zentai Művelődési Ház kiállítási termében a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium szaktanárainak és szlovéniai vendégkiállítóinak évzáró tárlatát nyitották meg Vooooooonal címmel. A vezérmotívum idén tehát a vonal volt, mellyel a művészek kifejezhették érzelmeiket, meglátásaikat, szenzibilitásukat, véleményüket, álmaikat, mindennapjaikat és környezetüket. A kiállítók a következők voltak: Barna Kolozsi Valéria, Bakos Anita, Gubik Korina, Bencsik Andrea, Holló Borbála, Kókai Eléna, Balla Ákos, Lázár Tibor, Miroslav Jovančić, Blaskó Árpád, Tanja Plevnik és Darko Bukovinski.

A tárlatot megnyitó Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója elmondta, a Bolyai gimnázium épületének vonalai által bezárt térlabirintusban a természettudományi, matematikai tudás és ismeret együtt lélegzik, hullámzik a képzőművészet ösztönösebb, az érzelmeknek jobban teret adó alkotófolyamataival. A közvélemény szerint a matematika és a képzőművészet között nem sok az érintkezési pont, pedig valójában a kettő misztikus kapcsolatban áll egymással. Ugyanarról a világról próbál mindkettő esszenciális igazságot elmondani nekünk, csak különböző módon. Hugyik ezután Paul Klee svájci festőt idézte, aki szerint a művészeti formák matematikaiak, és a művész úgy alkosson, ahogyan a természet alkot. Ugyanakkor a művész nem a láthatót adja vissza – hanem láthatóvá tesz.

És itt el is jutunk a vonalig, mely pontokból áll össze, síkot, majd teret alkot. Teret ad az alkotásnak is, mellyel a most kiállító művészek éltek is. Együtt és külön-külön is teljes univerzumot alkottak – az alumíniumvonaltól a szupernóváig. Ahogy Hugyik is elmondta – mielőtt rátért volna a kiállítók egyesével való méltatására –, gondolati mélységet, az értelmezés számtalan lehetőségét kínálják ezek a műalkotások.

A kiállítás megtekinthető december 23-áig délelőtt 10–12 óra között és délután 5 és 7 óra között.