2024. április 27., szombat
BEZDÁN

Fogyatékosok javára gyűjtöttek

Töretlen adakozókedvükről és segítő szándékukról tettek bizonyságot újfent a bezdáni Piros Rózsa Kézimunkacsoport tagjai és a helyi polgárok, amikor immár kilencedik alkalommal gyűjtöttek a bácskosuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet ápoltjai javára.

Miként eddig minden alkalommal, garmadával hozták a használt ruhákat, de ki-ki csomagolt mellé egy kis édességet vagy üdítőt, hogy az ajándékok mellett szó szerint is megédesítsék a gondozottak karácsonyát.
Az Otthon alig egy hónapja ünnepelte fönnállásának 70. évfordulóját. Az intézmény honlapján olvasható áttekintés szerint a mai keretrendszerű intézet hivatalosan 1946-ban, Öregek és Aggok Otthonaként jött létre. Intézeti önállóságát 1956. november 16-án nyerte el, mint Öreg és Agg Férfi Személyek Otthona néven. Ebben az időben 37 személy elhelyezésére volt alkalmas. 3 munkaviszonyban lévő dolgozója volt. A gondozottak kategóriája az elmúlt évtizedekben átíródott, közép és súlyos értelmi fogyatékosokat gondoz az intézet, valamint nemcsak értelmi, hanem testi fogyatékossággal élőket is.
Jelenleg 4 lakó objektumban 299 gondozott él 58 szobában, és 114 dolgozó tevékenykedik az intézetben.
Persze különös, hogy Bezdánban a településtől hatvan kilométerre eső Bácskossuthfalva intézetének javára gyűjtenek. A szervezők elmondása szerint a kezdeményezésre úgy került sor, hogy a faluba telepedett moravicaiaktól (Bácskossuthfalva) értesültek az Otthonról, amit meg is látogattak. Akkor tapasztalták, hogy szükség van a támogatásra, leginkább ruhaneműből van kevés. Azóta minden évben megszervezik a gyűjtést, és ha lehet, elkísérik a Helyi Közösségnek az adományokat szállító kombiját, mert az adakozás öröme így személyesen találkozik a megajándékozott boldogságával.