2024. április 27., szombat

Utazási költségtérítés középiskolás diákoknak

Pénteken a tartományi oktatási titkárság szerződést írt alá 43 önkormányzat képviselőjével 70 millió 800 ezer dinár kiosztásáról, amelyből az önkormányzatok szeptembertől decemberig részben megoldják a középiskolások utaztatási költségeit. Zenta község például e célból 668 ezer dinárt kapott, s ez segítség lesz azoknak a diákoknak, akik a környéki falvakból járnak Zentára: a gimnáziumba, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba, az Egészségügyi Középiskolába, valamint a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolába – tudtuk meg Pataki Tibortól, a zentai képviselő-testület alelnökétől.

– A tartomány most az említett időszakra 70 millió 800 ezer dinárt biztosított, ez egész évben összesen 187 millió dinár a tartományi költségvetéséből – mondta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár –, ugyanakkor szeretnénk ösztönözni a községeinket, városainkat, hogy ezt a kérdést együtt jobban tudjuk megoldani.

Az oktatási titkár hangsúlyozta, mennyire szükséges az iskolaépületek állagán javítani. Arra biztatta a városok, községek vezetőit, az oktatással megbízott tanácstagokat, hogy az oktatási intézmények vezetőivel együtt készítsék elő jobban ezeket az oktatási projektumokat. Biztosította őket, hogy az oktatási titkárság is segíteni fog a jövő évi pályázat tervdokumentációjának kidolgozásában, hiszen sok óvoda és iskola nem rendelkezik sem pénzzel, sem megfelelő szakemberrel ennek előkészítésére.