2024. április 27., szombat

Húsz nyugtató fejenként

A gyógyszerfüggőséget hajlamosak vagyunk társadalmilag elfogadottnak tartani, hiszen a sok színes tabletta mind „gyógyít” valamit. Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a gyógyszerek nem táplálékkiegészítők! Mindegyiknél jelentkezhetnek mellékhatások, így a gyógyszerfogyasztás kockázattal jár.

Ha fáj a fejünk, legtöbben valószínűleg megiszunk egy fájdalomcsillapítót, hogy zavartalanul folytathassuk a napot. Ezzel nincs is semmi gond, ha csak időnként folyamodunk hozzá, és ha betartjuk az előírt adagolást, de egy ilyen ártalmatlannak tűnő szokás hosszabb távon komoly következményekkel is járhat. Különösen kockázatos szakorvossal való konzultálás nélkül a magunk szakállára fogyasztani a különböző szereket.

Van-e a környezetében gyógyszerfüggő?

 

Van: 78 (43,55%)

Nincs: 44 (24,6%)

Nem tudok róla: 57 (31,85%)

 

Szavazatok száma: 179

A szakértők szerint a legnehezebben orvosolható gyógyszerfüggőségek általában a központi idegrendszerre ható tabletták esetében alakulnak ki, mint amilyenek a nyugtatók, elsősorban a benzodiazepinek, altatók, fájdalomcsillapítók, hiszen ezek kellemes közérzetet biztosítanak, enyhítik a fájdalmat, megoldást nyújtanak a gondokra. A probléma ott kezdődik, hogy amint elmúlik a tabletta hatása, a tünetek visszatérnek és újabb adagra van szüksége a szervezetnek. Amellett, hogy nehezen kezelhető függőséget alakítanak ki, az ilyen szerek hosszan tartó fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket, amelyek enyhítésére szedni kezdték.

Európa-szerte emberek millióit érinti a gyógyszerfüggőség. A különböző szerek szedése mindennapos jelenséggé vált Szerbiában, és az orvosok figyelmeztetnek rá, hogy a függők száma egyre nő. A leggyakrabban használt nyugtatók a Bensedin, Bromazepam, Lorazepam, Dijazepam, a fájdalomcsillapítók közül a Caffetin. Becslések szerint minden második szerbiai lakos saját felelősségére szed nyugtatót, és évente körülbelül hétmillió dobozzal adnak el belőle, fejenként húsz tabletta fogy évente. Az orvosok szerint a rendszeresen gyógyszert fogyasztóknak csaknem a fele teljesen feleslegesen teszi ezt.

A függőség akkor alakul ki, amikor a gyógyszer hosszabb ideig tartó szedése során csökken a szervezetre gyakorolt hatása. Egyeseknél a nyugtatóktól való függőség már három-négy hét után is kialakulhat. Fontos időben észrevenni a figyelmeztető jeleket: a rendszeresen fogyasztott gyógyszer egy idő után hatástalanná válik, és így az érintett kénytelen egyre nagyobb adagokat szedni az előírt mennyiségnél, ezenkívül hangulatváltozás vagy alvászavarok léphetnek fel.

A gyógyszerfüggőség fokozatosan alakul ki és nem tudatosan, ellentétben más függőségi betegségekkel, amelyeknél az ember tudatában van annak, hogy az anyag, amit szed, függőséget okoz.

Nem mindenki egyformán hajlamos a tablettáktól való függőségre, az nagymértékben függ a szervezettől és a pszichológiai beállítottságtól. Azok, akiknél nem alakult ki a megfelelő érettség és önállóság, akik másokra vannak utalva, hajlamosabbak a gyógyszerfüggőségre, valamint azok is, akik valamilyen problémával szembesülnek, depressziósak, különböző szerekhez fordulhatnak, amelyek eleinte talán segítenek, de idővel rászokik a szervezet.

A gyógyszerfüggők gyakran nincsenek tudatában a problémának, és csak akkor fordulnak segítségért, amikor a család reagál vagy amikor viselkedésüknek komolyabb következménye lesz.

Szerbiában szinte minden házban található valamilyen nyugtató. A lakosság többsége úgy véli, hogy teljesen elfogadható időnként nyugtatókat szedni, sőt sok szülő kiskorú gyermekének is ad, ha azok nehéz időszakon mennek keresztül.

Elsősorban a középkorú nők érintettek, mert ebben a periódusban számos gonddal kell szembesülniük, a hormonális változásoktól kezdve a munkahelyi és családi problémákig.

Az idősebb emberek esetében természetesnek vesszük, hogy többségük marékszám fogyasztja a gyógyszereket, és el sem tudja képzelni, hogy nélkülük is életben lehet maradni. A fiatalok viszont elsősorban az euforikus hangulat elérése céljából kezdenek függőséget előidéző gyógyszereket fogyasztani. Alkohollal keverve pedig különösen erős hatásuk van az ilyen gyógyszereknek, és a következmények is komolyabbak lehetnek.

A függőség megszüntetése lassú folyamat, akár hónapokba is telhet. Mindenekelőtt fontos, hogy az érintett tisztában legyen azzal, hogy függő, és ez egy probléma, amit orvosolni kell. Fontos, hogy a függőség hátterében álló okokat is kezeljék, különben a függőségbe való visszaesés veszélye fenyeget.

A nyugtatókon és fájdalomcsillapítókon kívül egyéb gyógyszerekre is rá lehet szokni, de mérlegelni kell, hogy valóban csak a gyógyszer szedése a megoldás a problémánkra, vagy van más hatékony módszer is, ami eredményre vezet.