2024. május 8., szerda

Beköltöztünk Farkasékhoz

Csütörtökön a Tyúk, a Mephisto és az Ernelláék Farkaséknál című produkciókat tekinthettük meg a Desiré fesztiválon

A budapesti Látókép Ensemble bemutatta a Hajdu Szabolcs rendezésében készült Ernelláék Farkaséknál című előadást, amelyre a szabadkai Kortárs Galériában került sor. A történet egy intim, szűk körben játszódik, így a közönség úgy érezhette, hogy valójában mindannyian beköltöztünk Farkasékhoz. Az előadásról film is készült, amely elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, Hajdu Szabolcs pedig Farkas megformálásáért megkapta a legjobb színésznek járó díjat is. A filmet a palicsi filmfesztiválon is vetítették, így most az élményt teljessé tette, hogy az előadást is megtekinthettük Szabadkán. Az előadásról Hajdu Szabolcs beszélt:

– Tavaly jött létre. A Maladype Színháztól jött egy felkérés, hogy készítsünk előadást. Nem volt megkötésük. Abban az időben sok minden motoszkált a fejemben, de általában igyekszek alkalmazkodni a körülményekhez. Mivel egy ún. szobaszínházról van szó, úgy döntöttünk, hogy lakásként használjuk. Akkoriban az életünk eléggé a mélyponton volt, a létkérdés, a hétköznapok harcai emésztettek fel bennünket, így megállapodtunk, hogy a hétköznapokat helyezzük középpontba, és ezzel őszintén foglalkozunk. Az előadást jól fogadta a közönség, ezért elhatároztunk, hogy filmet is készítünk. Nem akartam pályázni, mivel sok problémám, harcom volt a magyar film finanszírozási rendszerével. Végül családi és baráti támogatásokkal, minimális költségvetéssel leforgattuk a saját lakásunkban, ott is vetítettük le, majd pedig nyilvánosságra hoztuk és ezek után a mozikba is bekerült – mondta Hajdu Szabolcs.

Csütörtökön a Desiré közönsége a Kosztolányi Dezső Színházban a ljubljanai Maska produkciójában tekinthette meg, Damir Avdić: Mephisto című előadását, előtte pedig a Jadran színpadon a Selma Spahić rendezésében készült Tyúk című előadást:

– A Tyúk a szarajevói MESS Színpad, a belgrádi Bitef és a zágrábi ZKM koprodukciójában realizálódott. Egy trilógia része, amely az első világháború százéves megemlékezése kapcsán készült. Az előadások különállóak, de együtt is értelmezhetőek. Mindhárom egy balkáni család évszázadát mutatja be, 1914 és 2014 között. Konkrétan a Tyúkban egy nagymama és ikerunokái éjszakáját kísérhetjük végig, miután váratlanul betoppan hozzájuk egy ellenséges katona. Az előadás Kristóf Ágota A nagy füzet című regényét használta motívumként, de lényegében improvizációk alapján készült – hallottuk Selma Spahićtól, aki még ebben az évadban a Kosztolányi Dezső Színházban rendez majd.

Szombaton és vasárnap a Desirén

Szombaton 19 órától a Jadran színpadon a ljubljanai Szlovén Ifjúsági Színház és a rijekai Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház koprodukciójára kerül sor. Peter Weiss: Az ellenállás esztétikája regénye nyomán A mi erőszakunk és a ti erőszakotok című előadást Oliver Frljić rendezte. A Kosztolányi Dezső Színházban, 21 órától a cetinjei Zetski dom Királyi Színház mutatja be Aleksandar Radunović: Pillangó című előadását Urbán András rendezésében. A Kortárs Galériában 17 órától Schilling Árpád rendezővel zajlik beszélgetés.

A fesztivál zárónapján, vasárnap, 19 órától a Jadran színpadon ugyancsak a cetinjei Zetski dom Királyi Színház előadását láthatjuk, ezúttal az Ameddig a szem ellát című produkciót Schilling Árpád rendezésében, majd pedig a Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától a budapesti Hodworks, Grace című produkcióját.

 Vasárnap a Grace című előadás után, úgy 22 óra tájékán gyülekezés a KDSZ udvarában, majd pedig egy különleges zárórendezvény veszi kezdetét, a Nyári Mozi Színházi Közösség: Lifkoptikum – fehér selyemre nyomtatott multimediális előadás és nyilvános filmforgatása. Az eseményről a rendező, Döbrei Dénes számolt be:

– A KDSZ udvarából indulunk a vasútállomásig és útközben jeleneteket veszünk fel. Az egész Lifka Sándor köré épül, magában foglal különböző művészeti ágakat, így a filmet, a képzőművészetet és a zenét is. Bekapcsolódott az újvidéki Promena színház, a színművészeti akadémia hallgatói, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara, ott lesznek a KDSZ színészei, valamint a szabadkai Zeneiskola tanárai is, akik élőben játszanak. Az elhangzó szerzeményeket Konstantin Stefanović zeneszerző Lifka Sándor eredeti szerzeményeinek felhasználásával írta. Egy nagyívű projektumról van szó, amely valamikor színházi térben is megvalósul. Köszönet Urbán Andrásnak, a Kosztolányi Dezső Színháznak, amiért a Desiré része lehet – ismertette elöljáróban Döbrei Dénes.

A Lifkoptikum támogatója a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság.