2024. április 26., péntek

Téli turistacsalogató

Szabadka és Palics a hideg periódusban is izgalmas programokat kínál
A Winterfest karácsonyi vásár sokakat a városközpontba csal (Molnár Edvárd archív felvétele)

A Winterfest karácsonyi vásár sokakat a városközpontba csal (Molnár Edvárd archív felvétele)

Habár beköszöntött a hideg idő, az ősz és az előttünk álló tél is színes programokkal várja a Szabadkára és Palicsra látogató turistákat és persze a helyieket, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak. Az állandó kínálat mellett, mely magában foglalja többek között a wellnesst, az éttermeket, szórakozóhelyeket, múzeumi látogatást, vagy a szecessziós épületek megtekintését, egyéb téli programok is szerepelnek a kínálatban.

Ivana Anđelković, a Szabadkai Turisztikai Szervezet igazgatónője elmondta, a szabadkai-palicsi turisztikai szezon március végétől szeptember végéig tart, ami persze nem jelenti azt, hogy a hideg hónapok alatt ne lenne mit felkínálnia a városnak. Természetesen a nyári és téli programok között van némi különbség, és bár már évek óta a nyarat számos fesztivál és rendezvény fémjelzi, melyet igen nagy érdeklődés kísér, ez folytatódik a tél folyamán is, még ha valamivel szűkebb is a kínálat.

– Igaz, hogy a turisták száma télen kisebb, de októbertől decemberig is van néhány nagyobb fesztiválunk, melyet nem csak a szabadkaiak látogatnak, hanem a városunkban időző vendégek is, tehát Szabadka és Palics a tél folyamán is attraktív tud lenni. Itt van például a RomArt, a Jazzik dzsesszfesztivál, a Desiré nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál, az Új bor ünnepe vagy a Winterfest karácsonyi vásár, melyek mindegyike a maga nemében különleges és mindegyik iránt van érdeklődés. Mindenképpen arra buzdítjuk a turistákat, hogy télen is látogassanak el hozzánk, hiszen a tanyák, csárdák különleges hangulata várja őket. Ez egyaránt népszerű lehet a Szerbia délebbi részeiről érkező vendégeknek, valamint a külföldi turistáknak is. A tanyavilágra jellemző építészeti stílus, a régi mesterségek, szerszámok, az autentikus hangulat, és a régióra jellemző hagyományos ételek és italok mind turistacsalogatók, és az a tapasztalat, hogy az emberek szeretnek belemerülni a gasztronómiai élvezetekbe.

A Desiré színházi fesztivált minden évben nagy érdeklődés övezi (Molnár Edvárd archív felvétele)

A Desiré színházi fesztivált minden évben nagy érdeklődés övezi (Molnár Edvárd archív felvétele)

Az igazgatónő még hozzátette, a konferenciaturizmus a hideg periódusban is hoz vendégeket a városnak, hiszen a konferencia résztvevői rövid itt-tartózkodásuk alatt szívesen megismerkednek a várossal, annak éttermeivel és a tanyák kínálatával is, emellett egyre jelentősebb szerephez jut az egészségturizmus is. Elmondta, természetesen vannak olyan területek, ahol a város többet fel tudna kínálni a turistáknak, azonban szem előtt kell tartani, hogy mire van igény, ezért arra fektették a hangsúlyt, ami az idelátogatókat érdekli, ez pedig a szecessziós építészet, a borturizmus, a konferenciaturizmus és az egészségturizmus. Igyekeznek a falusi turizmust is népszerűsíteni, de egyelőre nem elég nagy az érdeklődés ez iránt, hiszen a Szabadkára és Palicsra érkező látogatók átlagosan egy-két napot töltenek el itt, s ez alatt az idő alatt nem tudnak minden tartalmat megtekinteni, vagy a várostól messzebb lévő programokban részt venni, tehát az idegenforgalom fejlesztésekor a helyi potenciálokra helyezik a hangsúlyt.