2024. április 27., szombat

Tehetség van, csak megfelelő módon kell felismerni

A Jovan Mikić Általános Iskolában végéhez közelít a Tehetséges diák – kihívás és lehetőség a fejlődésre elnevezésű projektum

Tehetséges diákoknak szóló projektumban vett részt a Jovan Mikić Általános Iskola együttműködve a Szabadka város fejlődését támogató központtal. A Tehetséges diák – kihívás és lehetőség a fejlődésre elnevezésű projektum tavasszal vette kezdetét, a program végéhez közeledvén pedig tegnap egy prezentáció formájában ismertették az elért eredményeket. Mint megtudhattuk, a projektumba a tanulókat, a tanárokat és a szülőket is bevonták, a tehetséges diákoknak individuális tanterv készült, a tanároknak képzéseket tartottak, a szülőknek pedig minderről előadást.

Ahogyan azt Marija Milodanović, a Jovan Mikić Általános Iskola igazgatója elmondta, a tehetséges diákokkal különböző iskolai aktivitásokon, emelt szintű órákon keresztül ezen projektumot megelőzően is foglalkoztak a tanítók, tanárok, most viszont ez a projektum új módszert mutatott be, azt, hogy hogyan lehet a tehetséges tanulókkal a tanórák során is az igényeik szerint foglalkozni.

– Ezek az első lépéseink voltak. A célunk, hogy olyan iskola legyünk, amely példaként szolgál más intézmények számára is a tehetséges tanulók gondozását illetően. Összesen 28 IOP3-as, azaz a tehetséges tanulók számára tanterv készült el, ez egy gazdagított tanterv valójában, amelyet követve a kiemelkedő tanulókkal az órákon tudnak foglalkozni – tudtuk meg az igazgatótól, aki hangsúlyozta, fontosnak tartották elmondani az érintett szülőknek, hogy ez a fejlesztés, az individuális tanterv alkalmazása nem jelent plusz megterhelést a gyermekeik számára.

Egyelőre ebbe a tartományi oktatási titkárság által jóváhagyott projektumba csak a Jovan Mikić iskolát kapcsolta be a fent említett központ, hallottuk Branka Bešlićtól, a központ munkatársától, de remélik, hogy más iskolákban is realizálható lesz majd ilyen projektum, ugyanis, mint mondta, tehetséges diákból sok van, csak sok esetben nincsenek megfelelő módon felismerve. Az azonosításukat és a megfelelő módszerrel való foglalkozást hivatott elősegíteni ez a projektum.