2024. május 8., szerda

Szájrákhoz is vezethet a magas vércukorszint

Akár évekig, évtizedekig roncsolhatja látványos tünetek nélkül az ember szájnyálkahártyáját a magas vércukorszint. A kialakult daganatok sok embert visznek el.

A cukorbetegség növeli a daganatok kialakulásának esélyét – a tartósan magas vércukorszint az egyik legnagyobb kockázati tényező

A Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika munkacsoportja az elsők között tanulmányozta a szájüregi rákok és a cukorbetegség összefüggéseit.

„Az elmúlt évtizedek tudományos kutatásai vezettek oda, hogy ma már egyértelműen állíthatjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a rosszindulatú daganatok előfordulását, azok agresszivitását, tovaterjedését, és a túlélési esélyeket is befolyásolja” – mondta el az M1 Minden tudás műsorában Ujpál Márta, az egyetem docense.

A klinikán 15 évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a témával, miután felmérték, hogy a betegek 60 százalékát olyan daganatos páciensek teszik ki, akik cukorbetegséggel is küzdenek.

Több száz cukorbeteget szűrtek le, és azt találták, hogy a szájnyálkahártya elváltozásaik, a rákmegelőző állapotok sokkal gyakoribbak, mint ami a kontrollcsoportnál tapasztalható.

A szövettani vizsgálatok arra is rámutattak, hogy diabétesz esetén agresszívabban terjednek a rosszindulatú szájüregi daganatok.

A legmegdöbbentőbb eredmény az, hogy a szájüregi daganatok ötéves túlélése átlagosan 50 százalékra tehető, a diabéteszes betegek azonban a műtétek és utókezelések után is mindössze csak 2-2 és fél évig maradnak életben.

A legkárosabb cukorbetegségnek az számít, ami hosszú ideig felderítetlenül rombol.

A 2-es típusú cukorbetegség többnyire semmiféle panasszal nem jár az első években, sőt évtizedekben, viszont a károsító hatásai ezen időszak alatt is fellépnek.

Különösen olyan esetekben, amikor a vércukorszint folyamatosan magasan van.

Javasolják az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatását, sportolást, valamint a mediterrán étrend bevezetése mellett a dohányzás elhagyását és az alkoholfogyasztás mérséklését.

Az orvosok szerint kívánatos lenne, hogy 35-40 év felett évente egyszer mindenki laborvizsgálatra menjen, mert ebből az olyan alapeltérések, mint a vércukor emelkedett szintje egyértelműen kiderülhet.