2024. április 27., szombat

Könyvek között mindennap

Romhányi Gabriella a törökkanizsai könyvtár első magyar igazgatója

A fiatalok ötven karakterig terjedő szöveget tudnak figyelmesen elolvasni, ha ennél hosszabb a Facebook-üzenet, már nem olvassák végig. Az olvasás, az olvasáskultúra nagy léptékű és nagyon gyors átalakuláson megy át, de a helyzet nem reménytelen – vallja Romhányi Gabriella, a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár új igazgatója. Három hónapja, júliusban került a könyvtár élére, személyében első ízben van magyar ajkú igazgatója az intézménynek.

Romhányi Gabriella (Gergely József felvétele)

Romhányi Gabriella (Gergely József felvétele)

– Hat éve dolgozom a könyvtárban, az előző igazgatónk nyugdíjba ment, pályázat útján neveztek ki a könyvtár élére. Osztálytanító a végzettségem, most pedig könyvtáros-informatikus mesterképzésre járok. Nemrégen egy hónapot töltöttem Magyarországon. Az Országgyűlési Könyvtár A könyvtár, ami összeköt elnevezéssel szervezte meg a Kárpát-medencei könyvtárosok évente sorra kerülő találkozóját. Nagyon érdekes, szép és tartalmas volt a találkozó, több budapesti, kecskeméti, egri könyvtárban jártunk, a digitalizált könyvkatalogizálás és könyvkölcsönzés legmodernebb módszereivel is megismerkedtünk.

A könyvtárunk Artur Maldegem gróf egykori kastélyában működik, amely már több helyen beázott, ezért tavaly volt külső renoválás, a tetőt kicserélték, a nagyteremben cserélték a világítást és a villanyvezetékeket, de a többi teremben is szükség lenne a vezetékcserére. A mellékhelyiségekre is ráférne a felújítás, a raktárban pedig padlócsere lenne esedékes. Az önkormányzat a költségvetésből üzemelteti a könyvtárat, biztosítja az alkalmazottak, összesen ötünk fizetését.

A törökkanizsai könyvtárban több mint ötvenezer könyvet őrzünk, ezekhez férhetnek hozzá az olvasók. Az 56 000 könyvből 18 000 a magyar könyv, a szépirodalom mellett valamennyi szakirodalommal is rendelkezünk. Az e-könyvek, a táblagépekre letölthető virtuális könyvek még nem hódítottak teret vidékünkön, de ez is be fog következni, habár szerintem a virtuális, a táblagépek képernyőjén megjelenő könyv olvasása nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint a papírra nyomtatott könyv.

A törökkanizsai könyvtár fölújított épülete (Gergely József felvétele)

A törökkanizsai könyvtár fölújított épülete (Gergely József felvétele)

Minden általános és középiskolások számára szükséges házi olvasmánnyal rendelkezünk, anyaországi támogatásból fogjuk lecserélni az elnyűtt magyar házi olvasmányokat. A Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára, Potápi Árpád ajánlott segítséget a házi olvasmányok cseréjére. Korábban 2010-ben a Szülőföld Alap támogatásával, két éve pedig a Magyar Nemzeti Tanács könyvtárfejlesztési támogatásából újítottuk a könyvállományt. A szerbiai Művelődési és Oktatási Minisztérium által megszabott keretből a hazai szerb és magyar könyvkínálatból válogathatunk. Saját eszközforrásunk nincs könyvvásárlásra, pályázatok útján újítjuk az állományt.

Helyi viszonylatban kis településnek számít Törökkanizsa. A könyvtárban 450 körül van a taglétszám. A diákoknak 300, a felnőtteknek 400 dinár az évi tagsági díj, de van családi tagsági is, ami 500 dinár. A fiatalokat az ő nyelvükön kell megszólítani, az érdeklődési körüknek megfelelő könyvekkel lehet rávenni őket az olvasásra. Mostanság népszerűek a Vörös pöttyös könyvek, valamint az amerikai írónő, Stephenie Meyer vámpírregényei. A mobiltelefonos, internetes, facebookos korszakban a fiatalok a pergősebb, a rövidebb történetekből álló könyveket szeretik. Az idősebbek főleg nyáron, a strandon, szabadságuk idején olvasnak többet.

Fontosnak tartom, hogy a mi könyvtárunkban is mielőbb bevezessük a könyvkölcsönzés digitalizálását, amire jó esélyt látok a következő évben. Rendelkezünk a szükséges műszaki feltételekkel, még egy vonalkód-leolvasót kell beszereznünk. A műszaki fejlesztés mellett különböző programokkal, diákok csoportos könyvtárlátogatásával igyekszünk népszerűsíteni az olvasást és bővíteni a tagságot – mondta Romhányi Gabriella igazgatónő.